Svet
1854 ogledov

Preobrat na volitvah v Bosni in Hercegovini

volitve Bosna in Hercegovina Epa
Potem, ko je že kazalo na poraz Milorada Dodika, se je tehtnica spet nagnila njemu v prid.

Po skoraj 85 odstotkih preštetih glasov je kandidat za hrvaškega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšič dobil 53,61 odstotka glasov, Borjana Krišto, kandidatka največje stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH, ki so jo podprle vse hrvaške stranke, pa 46,39 odstotka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prvi delni izidi, ki jih je po preštetih okoli 40 odstotkih glasov volilna komisija objavila okoli polnoči, so napovedovali zmago Borjane Krišto.

Danes objavljeni podatki so medtem potrdili zmago kandidata združene bošnjaške opozicije za bošnjaškega člana predsedstva BiH Denisa Bećirovića, ki je dobil 57 odstotkov glasov. Njegov glavni tekmec, predsednik največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, je prejel 37,84 odstotka glasov. Avstrijska tiskovna agencija APA izpostavlja, da tako prvič po dvanajstih letih v predsedstvu BiH ne bo zastopan politik SDA.

Sedanja predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović iz največje stranke bosanskih Srbov - Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki jo vodi sedanji srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik - je prepričljivo zmagala v tekmi za srbsko članico predsedstva BiH.

volitve Bosna in Hercegovina | Avtor: Epa Epa

Delni neuradni rezultati volitev, ki jih je objavil državna volilna komisija (CIK), kažejo tudi na izvolitev Dodika za predsednika srbske entitete Republike Srbske. Potem ko je bil Dodik še do danes zjutraj soočen z možnim porazom, se je volilni rezultat kasneje obrnil v njegovo korist. Po 81,91 odstotka preštetih glasov je prejel 48,80 odstotka glasov, njegova največja tekmica in članica opozicijske srbske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Jelena Trivić pa 42,69 odstotka. Oba sta sicer pred tem že objavila zmago.

CIK je objavil tudi delne neuradne rezultate za volitve v parlament BiH. Po 62 odstotkih preštetih glasov iz Federacije BiH je SDA prepričljivo zmagala s 24,87 odstotka glasov. Sledi koalicija hrvaških strank, zbranih okoli največje hrvaške stranke HDZ BiH, ki je prejela 19,43 odstotka glasov.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH), iz katere prihaja Bećirović, je prejela 12,42 odstotka glasov, Komšićeva Demokratska fronta (DF) 9,49 odstotka glasov, Narod in pravica pa 7,44 odstotka glasov. Čez parlamentarni prag so po doslej preštetih glasovih prišle še koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka in HDZ 1990 - HNP.

V Republiki Srbski je po 80 odstotkih preštetih glasov največ, 42,44 odstotka glasov dobila Dodikova SNSD.

Volivci so v nedeljo na splošnih volitvah volili tudi kantonalne skupščine v federaciji.

Nove delne izide bo volilna komisija objavila po 15. uri.

volitve Bosna in Hercegovina | Avtor: Epa Epa

Napovedane spremembe volilne zakonodaje

Tokratne volitve so potekale po stari volilni zakonodaji, ki je že vrsto let razlog za napetosti v državi. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v nedeljo kmalu po zaprtju volišč sporočil, da je sprejel spremembe volilne zakonodaje, med drugim pri izbiri članov doma narodov parlamenta federacije.

V javnem pismu, ki ga je naslovil na državljane BiH, je Schmidt poudaril, da je sprejel odločitve, ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja. Med drugim pa je pojasnil, da je poenostavil mnogo postopkov in uvedel mehanizme za deblokado in stroge roke, s čimer bo zagotovil delovanje Federacije BiH.

Ena od ključnih sprememb je povečanje števila predstavnikov v zgornji dom parlamenta Federacije BiH, dom narodov. Namesto 17 predstavnikov iz vsakega konstitutivnega naroda, Bošnjakov, Srbov in Hrvatov, jih bo v domu narodov zdaj po 23, namesto sedmih predstavnikov iz drugih narodov pa 11. S tem je Schmidt med drugim onemogočil Bošnjakom, da bi v domu narodov preglasovali Hrvate in spremenil ustavo BiH.

Kvalificirano večino, ki predlaga predsednika in podpredsednika Federacije BiH, bo po novem predstavljalo enajst namesto dosedanjih šest predstavnikov iz poslanskih skupin konstitutivnih narodov, s čimer so jasno prednost dobili predstavniki, ki v poslanski skupini Hrvatov prihajajo iz delov BiH s hrvaško večino.

Hrvaška pozdravila odločitev

Spremembe, ki jih je uvedel Schmidt, je že v nedeljo zvečer pozdravil hrvaški premier Andrej Plenković. "V tem smo ga ves čas podpirali, potem ko niso uspela pogajanja političnih akterjev v BiH," je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Plenković.

Hrvaški premier je dodal, da spremembe zagotavljajo politični obstanek Hrvatov v BiH in prispevajo k zagotavljanju njihove legitimne zastopanosti v domu narodov parlamenta Federacije BiH in v vladi te bošnjaško-hrvaške entitete.

Evropska unija je medtem sporočila, da gre izključno za odločitev visokega predstavnika. "Evropska unija v BiH je vzela na znanje odločitev visokega predstavnika Schmidta o spremembah ustave Federacije BiH in volilnega zakona BiH. To je bila izključno odločitev visokega predstavnika. Visoki predstavnik mora izvršna pooblastila (t.i. bonnska pooblastila) uporabljati izključno kot skrajni ukrep proti nepopravljivim nezakonitim dejanjem," so sporočili iz delegacije EU v Sarajevu. Poudarili so, da je krepitev delovanja institucij BiH ključna prednostna naloga BiH na poti v EU, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zabeležili poskus večje volilne prevare

Okoli 3,36 milijona volilnih upravičencev je na nedeljskih volitvah izbiralo tri člane predsedstva BiH, poslance spodnjega doma parlamenta BiH, spodnjega doma parlamenta bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, parlamenta Republike Srbske, predsednika in dva podpredsednika slednje ter člane skupščin desetih kantonov federacije.

Volitve v BiH je nadziralo okoli 60.000 opazovalcev, med njimi skoraj štiri tisoč mednarodnih. Ti so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in poskus večje volilne prevare. Koalicija za svobodne in poštene volitve Pod lupo je sporočila, da je zabeležila 65 hujših kršitev volilnega zakona BiH.

Rok za objavo končnih in uradnih rezultatov je 30 dni od dneva volitev. Po objavi uradnih rezultatov bo sledila druga faza volilnega procesa, ko bodo posredno izbirali predstavnike v dom narodov parlamenta BiH in Federacije BiH ter predsednika in dva podpredsednika te entitete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 09:45 03.oktober 2022.

    J.Trivić je, pravi strup za špilferderberja Dodika. Upam, da se ga končno znebijo...

  • Jernej65 08:41 03.oktober 2022.

    Končno, da ta Putinov ritolizec odleti. Še bosance počasi srečuje pamet.

  • jakec1575 08:22 03.oktober 2022.

    Upam, daje to prognoza za jankovica.