Svet
2 ogledov

Demjanjuk prekinil molk

Demjanjuk je večji del sojenja negiben preležal na svoji bolniški postelji. (Fot Žurnal24 main
Domnevni nacistični zločinec John Demjanjuk je zatrdil, da je bil prisilno prepeljan v Nemčijo in da so obtožbe na njegov račun neosnovane.

Demjanjuk je s tem prekinil molk, ki traja že od novembra lani, ko so mu v Münchnu začeli soditi zaradi sodelovanja pri poboju 27.900 Judov med drugo svetovno vojno. "Neznosna krivica je, da Nemčija s tem sojenjem poskuša iz mene, vojnega ujetnika, narediti vojnega zločinca," je Demjanjuk zapisal v izjavi, ki jo je na sodišču prebral njegov odvetnik Ulrich Busch.

"Hvaležen sem zdravniškemu osebju, ki mi je pomagalo ublažiti najhujše bolečine in omogočilo preživeti to sojenje, ki je zame mučenje," je zapisal Demjanjuk.

V izjavi je tudi poudaril, da so ga zadnjih 30 let neosnovano preganjali v Izraelu, Nemčiji in ZDA, kjer je živel, preden so ga ameriške oblasti izročile Nemčiji. "Nemčija je kriva za to, da sem izgubil vso voljo do življenja, družino, srečo, prihodnost in upanje," je dodal.

Poboji
Demjanjuk je obtožen, da je leta 1943 kot stražar v nacističnem koncentracijskem taborišču Sobibor sodeloval pri pobojih 27.900 Judov. Glavni dokaz za to sta njegova SS-ovska službena izkaznica s številko 1393 ter seznam o premestitvah v marcu 1943, s katerega je razvidno, da je bil takrat premeščen v Sobibor. Živih prič Demjanjukove prisotnosti v taborišču sicer ni.

Obtoženec zavrača vse obtožbe in vztraja, da je bil pripadnik Rdeče armade ter da je drugo svetovno vojno preživel kot nemški vojni ujetnik in ni bil nikoli v Sobiborju. Če bo spoznan za krivega, bo preostanek življenja skoraj zagotovo preživel za zapahi. Če bo oproščen obtožb, pa se bo soočil z negotovo prihodnostjo, saj so mu ZDA odvzele državljanstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.