Svet
5 ogledov

Demograf: Nemčija potrebuje imigrante

italija priseljenci reuters Žurnal24 main
Nemčija mora sprostiti omejitve glede priseljevanja tujcev v primeru dobro izobraženih in usposobljenih delavcev, če želi imeti zagotovoljen gospodarski razvoj, je dejal najbolj znan nemški demograf.

Direktor berlinskega inštituta za prebivalstvo in razvoj Reiner Klingholz je dejal, da Nemčija nujno potrebuje priseljence kljub visoki brezposelnosti. Brez dela je po zadnjih podatkih okoli tri milijone ljudi.

"Zdaj potrebujemo delavce," je dejalo novinarsko združenje Forein Press Association. "Ne moremo čakati deset let, da se bodo ti, ki so zdaj brezposelni, usposobili za delo, predvsem v visokotehnoloških podjetjih. Imigracija je izrednega pomena za Nemčijo."

"Dolgo časa se je v Nemčijo vsako leto priselilo 200 tisoč tujcev, toda v zadnjih dveh letih se je izselilo 15 tisoč tujcev," je dejal Klingholz. Zaradi novih omejitev glede znanja jezika pa se je priseljevanje iz Turčije popolnoma ustavilo.

Gostujoči delavci
Najem tako imenovanih "gostujočih delavcev" – gre za večinoma slabo izobražene delavce – je bil v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ključen za tako hiter razvoj Nemčije po drugi svetovni vojni.

Veliko število držav zunaj EU, vključno s Turčijo, pa zdaj Nemčiji "ponuja" dobro usposobljene delavce, ki bi se lahko zaposlili v informacijskih oddelkih največjih nemških podjetij.

Nemška gospodarska zbornica je sporočila, da v državi primanjkuje 400 tisoč visoko izobraženih delavcev, in opozarja, da je priseljevanje s tega vidika nujno.

Večmesečna debata
Več mesecev sicer v Nemčiji poteka burna debata glede priseljencev. Debato je sprožila knjiga nekdanjega bankirja nemške centralne banke Thila Sarrazina "Nemčija mora razčistiti s sabo".

Ta je med drugim tudi dejal, da so imigranti neumni in z nizko izobrazbo, kar po njegovih besedah predstavlja grožnjo za nižanje povprečne inteligence Nemcev. "Najhuje je, da številni otroci teh ljudi podedujejo inteligenčni količnik svojih staršev," je šokiral Sarrazin.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da Nemci Sarrazina podpirajo, in nekateri konservativni politiki so mu že izrekli podporo. Sodu pa je izbila dno izjava nemške kanclerke Angele Merkel, ki je 17. oktobra na zborovanju stranke dejala, da je poskus, da bi zgradili multikulturno družbo v Nemčiji, klavrno propadel.

Po njenem bi morali imigranti storiti več za integracijo, vključno s tem, da bi se bolj zavzeto učili govoriti nemško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.