Svet
218 ogledov

Demokrati napovedali začetek postopka za odstavitev Trumpa

Donald Trump Profimedia
Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, je napovedala začetek preiskav pred uradnim postopkom za odstavitev ameriškega predsednika.

"Z avtoriteto trdim, da dejanja Trumpove vlade spodkopavajo našo nacionalno varnost, naše obveščevalne dejavnosti in zaščito žvižgačev," je dejala Nancy Pelosi. Kot je zatrdila, je Trump prekršil zakon z blokado predaje prijave žvižgača o svojem spornem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Pelosijeva je dodala, da bo vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti v četrtek nastopil pred odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma. "Moral se bo odločiti, ali bo prekršil zakon ali pa bo spoštoval svojo odgovornost do ustave," je dejala Pelosijeva, ki želi kongresni dostop do prijave žvižgača.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je dejala, da je bil narejen velik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prepričana je, da je Trump resno kršil ustavo. "Predsednik bo moral odgovarjati, ker nihče ni nad zakonom," je dejala in pojasnila, da drugi člen ustave ZDA predsedniku ne daje neomejenih pooblastil.

Ameriški senat je soglasno, torej tudi s podporo vseh republikancev, potrdil resolucijo, ki od vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa zahteva, naj pristojnim kongresnim odborom preda poročilo žvižgača, ki je prijavil Trumpa zaradi telefonskega pogovora z Zelenskim.

Predsednika prijavil ameriški obveščevalec

Kongresni demokrati doslej niso sprožili postopka t.i. impeachmenta, ker vedo, da bo republikanska senatna večina Trumpa oprostila krivde, kar bi mu lahko pomagalo na volitvah novembra 2020. Kaplja se je prelila čez rob, ko je v javnost prišla informacija, da je Trump julija v telefonskem pogovoru ukrajinskemu predsedniku namignil, da bo zadržal pomoč Ukrajini, dokler v tej državi ne bodo sprožili preiskave sina nekdanjega demokratskega podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Pogovor je zasledil ameriški obveščevalec, ki ostaja neimenovan in je predsednika prijavil. Trump še vedno zavrača predajo te prijave kongresu, kar je v nasprotju z zakonom. Danes je sicer napovedal, da bo v sredo objavil prepis pogovora z Zelenskim, ki ga je opredelil kot prijateljskega in niti najmanj spornega.

Trump trdi, da gre za lov na čarovnice

Trump se je na omembo impeachmenta ostro odzval na Twitterju, svojim podpornikom pa intenzivno pošilja elektronsko pošto s prošnjo za sredstva za ustanovitev odbora za obrambo pred impeachmentom. V sporočilu zagotavlja, da ni storil nič narobe in naj mu zaupajo.

Tvitnil je, da gre za predsedniško nadlegovanje, za nesnago od lova na čarovnice in to ravno v času, ko ima pomembno delo. "Tako pomemben dan na ZN, toliko dela in toliko uspeha, demokrati pa morajo to namenoma uničiti in ponižati," je tvitnil Trump in se zgražal da demokrati to delajo, še preden so sploh videli prepis telefonskega pogovora, ki ga sicer do torka ni objavil.

"Predsednik je priznal, da je ukrajinskega predsednika prosil za ukrepe, ki mu bodo v politično korist. Trumpova dejanja so razkrila nečastno dejstvo, da je predsednik izdal prisego, izdal nacionalno varnost in izdal integriteto volitev. Mora odgovarjati, ker ni nihče nad zakonom," je v torek povedala Pelosijeva.

Vodja Trumpove predsedniške kampanje Brad Parscale je nad razvojem dogodkov sicer vesel. "Demokrati ne morejo premagati predsednika Trumpa pri politikah in dosežkih, zato želijo škandal Joa Bidna spremeniti v Trumpovega. Zgrešena strategija impeachmenta je namenjena pomiritvi ekstremne in leve demokratske baze s steklino, vendar bo le opogumila Trumpove podpornike ter mu prinesla veliko zmago na volitvah," je sporočil.

Kako poteka odstavitev
Ameriška ustava omogoča odstavitev predsednika s položaja, če ta zagreši izdajo, sprejme podkupnino ali podkupuje ali zagreši kak drug tovrsten zločin. Slednje danes v bistvu pomeni zlorabo oblasti, tudi če ne gre za kršitev določenega zakona. Postopek impeachmenta se začne, ko zato večina v predstavniškem domu potrdi posamezne točke obtožnice oziroma "člene impeachmenta". Predstavniški dom nato prevzame vlogo tožilca in obtožnico nese v senat, kjer se pripravi sodni postopek. Senat je v vlogi porote na procesu, ki ga vodi predsednik vrhovnega sodišča. Predsednik ima svoje odvetnike. Na koncu je senat tudi sodnik, ki odloča z glasovanjem o odstavitvi, na kar ni pritožbe. Za odstavitev je potrebna dvotretjinska večina senata.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa
V zgodovini le dva impeachmenta

Postopek impeachmenta je bil doslej v zgodovini ZDA uveden le dvakrat. Leta 1868 proti Andrewu Johnsonu in leta 1998 proti Billu Clintonu. Oba sta bila v senatu oproščena, Richard Nixon pa je leta 1974 odstopil še v času preiskave pred impeachmentom, ker je uvidel, da se ne bo dobro končalo.

Do začetka formalnega postopka je verjetno še kar daleč, saj se zdi, da želijo demokrati malce zadovoljiti svojo bazo s prekvalifikacijo potekajočih preiskav proti Turmpu v preiskave za impeachment. Trump vse preiskave uspešno ovira z zavračanjem pozivov njegovim sodelavcem in tožbami. Veliko bo odvisno od tega, kaj se bo izcimilo iz zgodbe o pritisku na Ukrajino.

Konservativni pravni komentator na televiziji Fox News Andrew Napolitano meni, da je predsednik že priznal zločin s tem, kar je doslej javno povedal. Trump je povedal, da je z Zelenskim res govoril o tem, da želi preiskavo sina vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Hunterja Bidna. Priznal je tudi, da je zadržal pomoč Ukrajini, ampak obenem trdi, da ni šlo za pogojevanje enega z drugim.

Kot kaže tega pogojevanja v prepisu telefonskega pogovora, ki naj bi ga Bela hiša objavila danes, ni bilo. Trump v nasprotnem primeru pogovora seveda ne bi objavil. Trump je do torka odločno zavračal objavo prijave žvižgača, ki naj bi vsebovala še kaj več spornih informacij. V torek zvečer so anonimni viri Bele hiše ameriškim medijem napovedali, da bo prijava predana kongresnim odborom do konca tedna, Bela hiša pa naj bi umikala tudi blokado zaslišanja žvižgača v kongresu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:06 25.september 2019.

    kakšna sreča za naše tovariše gospode na oblasti, da pri nas odpoklica zaradi podkupovanja nimamo ne v ustavi ne v zakonih in tako to naši tovariši gospodje lahko mirno počnejo veselo naprej po mili volji.