Svet
3 ogledov

Demokratska klofuta Bushu

Bush grozi z novim, že sedmim vetom. Vse razen enega je podelil od lani, ko so o Žurnal24 main
Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog zakona o izrednem financiranju vojn v Iraku in Afganistanu v proračunskem letu 2008, vendar le četrtino sprva predvidenega denarja.

Kongresniki so z 218 glasovi za in 203 proti za enoletno obdobje, ki je začelo teči že 1. oktobra letos, za nadaljevanje vojn predvideli 50 milijard ameriških dolarjev, čeprav je administracija predsednika Georgea Busha zahtevala 196 milijard. Sprejeti predlog zakona obenem zahteva začetek umika ameriških vojakov iz Iraka v 30 dneh in konec vojaške operacije 15. decembra 2008. Slednje je vzbudilo velik posmeh republikancev. V predlogu je tudi določilo, ki zahteva, naj vsi ameriški zasliševalci upoštevajo določila ženevskih konvencij, in prepoveduje tehnike mučenja, kot je sporno navidezno utapljanje, vendar Bela hiša vztraja, da ženevske konvencije ne smejo veljati za teroriste, ki jih ne spoštujejo.

 

Kam naj bi šel denar

Predlog zakona zahteva, da 50 milijard dolarjev porabijo le za financiranje umika oziroma prerazporejanja vojske, nikakor pa ne za poglabljanje vojne.

Za predlog zakona ni glasovalo 15 demokratov, štirje republikanci pa so glasovali z večino demokratov. Predlog ima slabe možnosti za sprejem v senatu, kjer je treba zbrati 60 glasov, demokrati pa jih imajo le 49. Četudi bi bil zakon sprejet, bi verjetno dobil veto predsednika Georgea Busha.

Bela hiša je sporočila, da so demokrati spet postavili interese radikalcev nad interese lastnih vojakov, medtem ko demokrati grozijo, da vsaj do konca letošnjega leta za Irak ne bodo namenili nobenega denarja več, če zakon ne bo sprejet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.