Svet
4 ogledov

Demonstracije za in proti

1/6
Žurnal24 main
Medtem ko na eni strani stotine Poljakov protestirajo proti odločitvi, da pokojnega predsednika pokopljejo v katedralo, kjer so pokopani nekdanji kralji, na drugi strani drugi protestirajo za.

Razkol v poljski javnosti zaradi odločitve, da pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega skupaj s soprogo pokopljejo v kripti, kjer so pokopani tudi nekdanji poljski kralji, se še poglablja.

Posredovala je celo policija
Sinoči se je na demonstracijah pred katedralo zbralo okrog 800 ljudi s transparenti, kot je "Vavel samo za kralje". Pred katedralo, kjer med drugim ležijo tudi posmrtni ostanki Jana III. Sobjeskega, znamenitega zmagovalca bitke nad Turki leta 1683, so se v istem času zbrali tudi zagovorniki odločitve, da predsedniški par pokopljejo na tem mestu.

Pretila je nevarnost, da se nasprotniki spustijo v spopad, tako da je – kot poročajo poljski mediji – morala posredovati celo policija. Protesti so potekali tudi v nekaterih ostalih poljski mestih, med drugim v Katovicah, Lodžu, Gdansku in Vroclavu.

Proti tudi oskarjevec Wajda
Proti odločitvi se je izrekel tudi Andrzej Wajda, režiser, ki je med drugim posnel tudi film o poboju tisočih Poljakov v Katinskem gozdu. Za prispevek k filmu je leta 2000 prejel prestižno nagrado – častnega oskarja.

V poljski administraciji ne skrivajo, da bosta sobotna in nedeljska slovesnost doslej največji logistični in organizacijski podvig v tej državi. Pričakujejo prihod celo več kot milijon ljudi.

Za vodilni poljski dnevnik Gazeta Wyborcza je Wajda odločitev označil za "prenagljeno in emocionalno". Tako poljski Cerkvi, ki je odločitev odobrila, kot tudi pristojnim državnim oblastem je poslal odprto pismo, da mesto pokopa vendarle spremenijo.

Za desničarja in evropskega skeptika Lecha Kaczynskega se je Wajda izrazil, da "je bil dober in skromen človek", vendar da "ni nobene potrebe, da počiva poleg poljskih kraljev v Vavlu".

V nedeljo pričakujejo milijon ljudi
Da bi na Poljskem spremenili odločitev o mestu pokopa pokojnega predsedniškega para, ni pričakovati. Kot že znano, bo slovo od vseh žrtev sobotne velike nesreče predsedniškega letala potekalo kar dva dni. V soboto bo pogrebna slovesnost, posvečena vsem žrtvam nesreče, v nedeljo pa še pogreb predsedniškega para.

V nedeljo v Varšavi pričakujejo številne tuje delegacije, med drugim tudi ameriškega in ruskega predsednika Baracka Obamo in Dmitrija Medvedjeva. Slovesnosti se bo udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.