Svet
9 ogledov

Demonstranti: "Ustavite rasizem"

1/10
Žurnal24 main
Protestov proti politiki francoske vlade do romskih priseljencev se je uedeležilo več tisoč ljudi.

V več kot 130 francoskih mestih na tisoče demonstrantov nosi transparente z napisi "Stop rasizmu" in "Ustavite Sarkozyjevo nečloveško politiko". Proteste so organizirale različne organizacije za človekove pravice, levičarske skupine in sindikati, od francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja pa zahtevajo opustitev "ksenofobne politike". Po podatkih policije je ulice zasedlo okoli 77 tisoč ljudi, medtem ko organizatorji govorijo o številki sto tisoč.

Sarkozy je konec julija ukazal uničenje več romskih naselij, odtlej pa je Francijo zapustilo prek 8000 romunskih in bolgarskih Romov. Francoske oblasti sicer vztrajajo, da Romi Francijo zapuščajo prostovoljno, saj za to dobijo po 300 evrov, vendar pa so deležne čedalje ostrejših kritik tako v tujini kot doma.

Nekateri za, drugi proti
Francoska javnost je glede vračanja Romov razdeljena. Anketa je pokazala, da 64 odstotkov Francozov Sarkozyjevo politiko odločno podpira, hkrati pa je čedalje več nasprotnikov, ki opozarjajo, da je nedopustno Rome povezovati s kriminalom, prostitucijo in zlorabami otrok.

Demonstracij se je udeležila tudi igralka Jane Birkin, ki ostro kritizira izgon Romov. "Izganjamo ljudi, ki so jih skozi celo zgodovino zatirali. Moramo jih braniti, ker sami nimajo dosti pravic," je povedala igralka. Demonstratorji so se zbrali tudi v Barceloni in Bruslju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.