Svet
18 ogledov

Denarna nagrada za vsako ujeto podgano

V 14. stoletju so kugo razširili prav glodavci. V stoletju, ki je sledilo, je bo Žurnal24 main
V indonezijski prestolnici Džakarti, enemu najbolj onesnaženih in naseljenih mest sveta, so se odločili za zanimiv pristop, kako očistiti ulice golazni. Vsak prebivalec bo za ujeto podgano dobil 1,40 evra.

Oblasti v Džakarti upajo, da bodo s tem z ulic spravili okoli 10 milijonov podgan, ki so predvsem v delih mesta, kjer se kopičijo smeti, in v revnejših barakarskih naseljih.

"Tu je veliko podgan, in to velikih. Za vsako bomo plačali 20.000 rupij," je povedal namestnik guvernerja Džakarte Saiful Hidayat. Preračunano bodo za vsako podgano izplačali 1,40 evra. 

Ujete podgane bod predali uradnikom

Hidayat sicer ni razložil, kako naj prebivalci lovijo podgane in če naj bodo mrve ali žive. "Če je možno, prosim, ne uporabljate pušk. Če zgrešite strel, lahko naboj zadene druge ljudi."

Ujete podgane bodo predali lokalnim uradnikom, ki bodo prebivalce izplačali, živali pa predali sanitarni agenciji, ki bo poskrbela za pokop.

Odrezali le rep

Vendar pa ni nujno, da bo načrt oblasti v Džakarti deloval. Podoben sistem so uvedli v vietnamski prestolnici Hanoi, ko je bila ta še francoska kolonija. Lovilci podgan so živalim v veliko primerih le odrezali rep, s katerim so prišli po nagrado, živali pa so izpustili na prostost, kjer so se se množile naprej.

Komentarjev 7
  • Ferluci 09:23 25.oktober 2016.

    Poklič Kitajce. V zameno za podgane ti bodo nudili brezplačno kosilo ali večerjo.

  • Žurnalček 18:01 24.oktober 2016.

    Bi lahko tale novinar , ki ga že tako skrbi cena podgan v Aziji , vprašal Zokija , kolk je cena v LJ , da znam izstaviti račun ! Pod 150 € ne grem brez DDV !

  • dragec 12:50 23.oktober 2016.

    SLO podgane pri Slovencih ne spodbujajo spolnost - moški so večinoma popolnoma impotetni