Svet
13 ogledov

"Depeše bomo objavljali pospešeno"

Londonsko sodišče bo zahtevo Švedske za izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Julia Žurnal24 main
Assange je zatrdil, da bo WikiLeaks začel pospešeno objavljati tajne diplomatske depeše in druge dokumente, ki bodo spet pretresli svetovno javnost. Celodnevna obravnava bo 7. februarja.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je medijem spregovoril po kratkem obisku britanskega sodišča, ki odloča o zahtevi Švedske po njegovi izročitvi. Kot je znano, skandinavska država zahteva izročitev 39-letnika zaradi suma posilstva dveh žensk med obiskom v tej državi avgusta lani, vendar pa Assange odločno zanika vse obtožbe. Sodišče je že določilo dan celodnevne obravnave, in sicer 7. februar.

V današnjem desetminutnem zaslišanju na britanskem sodišču Belmarsh Magistrates je Assangeev odvetnik Geoffrey Robertson dejal, da jim bo do predvidenega datuma uspelo zbrati dokaze, ki bodo ovrgli sleherno izmišljotino. "Trenutno na Švedskem pospešeno zaslišujemo ključne priče," je dodal.

Assange je na sodišču spregovoril le v trenutku, ko je moral potrditi svoje ime, priimek in naslov. Okrožni tožilec Nicholas Evans je določil dan celodnevne obravnave, in sicer 7. februar.

Tragediji botrovala nasilna retorika
Assange je kritiziral tudi nasilno retoriko nekaterih ameriških politikov ter zahteval kazenski pregon zanje. Ustanovitelj WikiLeaksa se je s tem odzval na nedavni strelski napad na kongresnico Gabrielle Giffords v mestu Tucson v Arizoni, za katerega je bila po mnenju nekaterih kriva nasilna retorika.

"Depeše bomo objavljali pospešeno"
Pred sodiščem je Assange dejal: "Naše delo z WikiLeaksom se nadaljuje v nezmanjšanem obsegu. Poudarjam, da bomo od danes naprej  tajne diplomatske depeše objavljali pospešeno."

Spomnimo, da je bil Assange decembra lani po tem, ko je devet dni preživel v zaporu Wandsworth, izpuščen na prostost po plačilu varščine v višini  240 tisoč funtov. Sodnik mu je danes dovolil, da 6. in 7. februarja izjemoma prespi v medijskem klubu Frontline, neuradnem sedežu WikiLeaksa na Otoku. Assange mora sicer od sredine decembra živeti na podeželskem posestvu prijatelja Vaughana Smitha, enega od ustanoviteljev Frontline kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.