Svet
13 ogledov

Deportacije 15-letnice ne obžaluje

Leonarda Dibrani Reuters
Francoski notranji minister zagovarja deportacijo Leonarde Dibrani na Kosovo. Medtem so dekličino družino na Kosovu napadli.

Francoski notranji minister Manuel Valls je dejal, da ne obžaluje načina, kako so 15-letno deklico romskega izvora skupaj z družino deportirali. "Ponosni moramo biti na to, kar počnemo, ne pa se smiliti sami sebi," je dejal Valls. Minister zaradi dogodka ne namerava odstopiti, tudi če bodo družini dovolili, da se vrnejo nazaj v Francijo.

Francoski predsednik Francois Hollande je v televizijskem nagovoru dejal, da se Leonarda lahko vrne v Francijo, a sama. "Če bo zaprosila za to in če želi nadaljevati šolanje, jo bomo sprejeli, a le njo," je dejal. Deklica je takšno možnost že zavrnila, ker ni edina, "ki mora hoditi v šolo, so tudi moje bratje in sestre".

Notranji minister je napovedal, da bodo s tovrstno politiko do neprijavljenih migrantov nadaljevali. "Ne bom se odzval na nepomembne napade. Normalno je, da pridejo s strani opozicije. Ko pa pridejo iz tvojega tabora, nas vse slabijo. Nič me ne bo odmaknilo od mojega cilja," je odločen Valls.

Leonardo Dibrani so odpeljali z avtobusa, ko je s šolo šla na šolski izlet in jo skupaj z materjo in sorojenci deportirali na Kosovo. Dogodek je povzročil veliko razburjenja v Franciji. Leonardini sošolci so prejšnji teden dva dneva protestirali zoper odločitev notranjega ministrstva.

Komentarjev 2
  • mph 15:24 21.oktober 2013.

    Velik plus od mene. Absolutno se strinjam, če gre za res politične preganjance, da je potrebno pomagat, tukaj pa sem prepričan, da ne gre za to. Prav tako bi morali stopit na celi črti na prste praksi, da en pride ...prikaži več v mini stanovanje kot delavec, nenadoma pa je tam 20 članska družina, ki potem izčrpava resurse države.

  • Ferluci 15:01 21.oktober 2013.

    Pametno. Tudi pri nas manjka takšnih politikov!