Svet
1055 ogledov

Deportiranega Afganistanca so morali pripeljati nazaj

Begunci, Nemčija EPA
V Nemčijo se je v nedeljo vrnil afganistanski begunec, ki so ga julija pomotoma deportirali v Afganistan v skupini 69 zavrnjenih afganistanskih prosilcev za azil, so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili na policiji.

20-letnega Nasibullaha S. v Afganistan ne bi smeli prisilno vrniti, ker je na administrativnem sodišču v mestu Greifswald še potekal postopek v okviru njegove pritožbe zaradi zavrnjene prošnje za azil v Nemčiji.

Afganistanca so deportirali v Afganistan v skupini, ob odhodu katere je notranji minister Horst Seehofer ob svojem 69. rojstnem dnevu izrazil zadovoljstvo, da so ravno na njegov rojstni dan v Afganistan vrnili prav 69 zavrnjenih prosilcev za azil, kar je veliko več od običajnega.

Eden med njimi je nato v Kabulu storil samomor, Seehofer pa je bil deležen kritik zaradi brezsrčnosti.

Primer Nasibullaha S. je prišel na dan dva tedna po deportaciji 4. julija. Nemški zvezni urad za migracije in begunce je priznal, da je prišlo do postopkovne napake. Seehofer je pojasnil, da se je urad zmotil pri identifikaciji moškega.

Nemško zunanje ministrstvo mu je nato zagotovilo varno bivališče blizu afganistanske prestolnice Kabul. Minulo sredo so ga nato prepeljali v pakistansko prestolnico Islamabad, kjer je prejel vizum za pot v Nemčijo preko Istanbula, še navaja dpa.

Prisilne deportacije iz Nemčije so sporne, saj jih izvajajo, čeprav se varnostne razmere v Afganistanu slabšajo zaradi spopadov vladnih sil s talibanskimi uporniki in skrajneži Islamske države. Nemčija je od decembra 2016 organizirala 14 letov, s katerimi so prisilno deportirali v Afganistan skupno 303 zavrnjene afganistanske prosilce za azil. Nekateri med njimi so večino svojega življenja preživeli zunaj Afganistana.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) se zato zavzema za njihovo prostovoljno vračanje in pomoč pri reintegraciji. "Prisilna vračanja imajo stigmo neuspeha in lahko vzpodbudijo nevarne vnovične migracije ter povečajo tveganja in težave za deportirance," opozarjajo.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:36 15.avgust 2018.

    #SvetSD za zunanje zadeve in #PredsedstvoSD: "Socialni demokrati odločno za sprejem beguncev v Slovenijo." http://t.co/BkS8Ak1Zcr cc/@TFajon

  • ode 07:36 15.avgust 2018.

    #SvetSD za zunanje zadeve in #PredsedstvoSD: "Socialni demokrati odločno za sprejem beguncev v Slovenijo." http://t.co/BkS8Ak1Zcr cc/@TFajon