Svet
8 ogledov

Depresivni smo. Kaj pa pričakujete?

Posilstvo na Tahrirju You tube
Šokantna pričanja posiljenih žensk na Tahrirju. In kaj pravijo moški? "Če si tu in vidiš nespodobno oblečeno dekle, kaj boš naredil. Ne moreš si pomagati."

Pričanja žensk, ki so jih spolno napadli na kairskem osrednjem trgu Tahrir, so šokantna. "Ljudje, ki so se pretvarjali, da mi pomagajo, so me še bolj trpinčili," je za BBC povedala Shorouk al Attar, ki je bila spolno napadena med protesti lansko leto. "Vsi so se me dotikali, medtem ko so se pretvarjali, da me nesejo iz množice," je dejala. Pojasnila je, da se po napadu boji iti ven. "Tri ali štiri ure preživim sama doma," je dejala. "Ne morem prenehati misliti na to, kar se mi je zgodilo, in jočem. Nenehno se sprašujem, zakaj se je to zgodilo meni."

Številke žensk, ki si postavljajo isto vprašanje, so vrtoglave. Samo 22. januarja so po navedbah BBC poročali o 22 resnih spolnih napadih na Tahrirju. Tam so se tudi že vršili protesti proti spolnim napadom, a dejansko se njihovo število povečuje, ne zmanjšuje. Al Attarjeva je prepričana, da ne gre le za socialni problem, ki je ušel iz nadzora, temveč da so spolni napadi organizirani. "Ne gre za naključje, kot misli večina ljudi," pravi. "Obstaja teorija, da če želiš zlomiti družbo, začneš z ženskami."

Po prepričanju aktivistk napade organizira muslimanska bratovščina, da bi odvrnila ženske od udeležbe na protestih. "Zakaj bi se sicer napadi tako koncentrirali ravno med demonstracijami, " se sprašuje Nevine Ebeid iz New Woman Foundation, skupine, ki dokumentira spolne napade, storjene proti ženskam.

In kdo so moški, ki vršijo spolne napade? "Če si tu in vidiš nespodobno oblečeno dekle, kaj boš naredil. Ne moreš si pomagati," je BBC-jevemu dopisniku povedal eden iz skupine Egipčanov, ki jo je ujel v bližini trga in jo povprašal o porastu spolnih napadov.

Vprašanja posilstev po besedah dopisnika niso jemali resno, temveč so jih vzeli bolj kot šalo. "Če ženske tega nočejo, naj ne nosijo oprijetih oblek in naj ne hodijo sem," se je smejal eden od njih. Tretji pa je dejal: "Depresivni smo, ni služb in denarja, kaj pričakujete?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.