Svet
22 ogledov

Deset duhovnikov obtožili pedofilije

Rimskokatoliški duhovnik v Kaliforniji je priznal, da je imel spolno in ljubezen Žurnal24 main
Vsi so osumljeni zlorabe štirih najstnikov med letoma 2004 in 2007.

Sodnik v mestu Granada na jugu Španije je v torek deset katoliških duhovnikov in dva laika obtožil spolne zlorabe otrok. Vsi so osumljeni zlorabe štirih najstnikov med letoma 2004 in 2007. Eno izmed žrtev je konec novembra lani po telefonu poklical papež Frančišek in se ji opravičil.

Frančišek je moškega poklical, potem ko mu je slednji v pismu razkril domnevne zlorabe. Papež, ki je napovedal ničelno toleranco do spolne zlorabe otrok, je posledično zahteval cerkveno preiskavo, poroča britanski BBC.

Že novembra lani so več osumljencev aretirali, a so jih nato na podlagi varščine izpustili na prostost. Po poročanju španske televizije RTVE je bil moški, ki je pisal papežu, skupaj s prijateljem v škofiji v Granadi ministrant. Dvojico naj bi duhovnik povabil v župnišče in na še neko drugo posest, kjer naj bi se dogajale najhujše zlorabe.

Nadškof prosil za odpuščanje

Po papeževem klicu domnevni žrtvi se je nadškof Granade Francisco Javier Martinez skupaj z duhovniki polegel na tla pred oltarjem granadske katedrale in prosil za odpuščanje za spolne zlorabe v Cerkvi. Prav tako naj bi več duhovnikov, povezanih s primerom, razrešil dolžnosti.

Papež Frančišek je julija lani žrtve spolnih zlorab duhovnikov prosil za odpuščanje in obsodil sokrivdo Cerkve, ker je prikrivala hude zločine klerikov.

Komentarjev 4
  • erikkk 20:34 28.januar 2015.

    Ti duhovniki so si prislužili pekel ...

  • Pepe007 11:24 28.januar 2015.

    Zadnjič je vojak ustrelil policista. Ali je minister za obrambo polegel višje častnike po tleh zraven sebe, da so prosili odpuščanja?Ukinitev celibata ne prinese nič. Kdor ima fetiš na otroke, ga ženske ne zanimajo. Mogoče bi ga, če bi ...prikaži več imel fetiš na punčke. Če ga pa zanimajo fantki, je kvečjemu kandidat za homoseksualca. Čez njih pa se ne sme govoriti.

  • dragec 11:15 28.januar 2015.

    Ukiniti celibat