Svet
50 ogledov

Deset let od pokola v paradižu

bali
1/5
Reuters
Danes mineva deset let od terorističnega napada na Baliju.

Leto dni po napadu na New York so teroristi napadli še Bali, eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Teroristična skupina Džamaja islamija je v Kuti skoraj istočasno sprožila dve bombi, ki sta ubili 202 človeka. Najprej je v zrak vrglo diskoteko Paddys Bar, druga bomba pa je eksplodirala pred diskoteko Sari Club.

Mesto, ki je znano po svojih sproščenih zabavah, se je v trenutku spremenilo v pekel. Kot se spominjajo očividci, so bile ulice v hipu polne poškodovanih in gorečih ljudi. Poleg ruševin je na cesti ležalo tudi ogromno trupel, opisujejo dogajanje.

"Ta izguba nam vliva moč za boj proti terorizmu in drugim ekstremističnim aktivnostim,“ je v nagovoru svojcem, ki so se prišli poklonit žrtvam, povedal guverner Balija Made Mangku Pastika.

Med mrtvimi je bilo ogromno Avstralcev. "Izgubil sem dve hčerki. Renee je stala pri vratih kluba Sari Club, ko je odjeknila eksplozija. Bila je zadnja Avstralka, ki je v napadu umrla. Poškodbam je podlegla 58 dni pozneje Vedno, kadar slišim, da je umrlo 88 Avstralcev, začnem jokati, saj vem, da je bila moja hči števila 88,“ pa je povedal Danny Hanley.

Organizatorji spominske slovesnosti so pričakovali 200 žalujočih, prišlo pa jih je 300. Na plaži Jimbaran pa se ni gnetlo le turistov in svojcev, ampak tudi polcistov. Strah pred terorizmom je namreč še vedno zelo velik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.