Svet
11 ogledov

Deset nevarnosti, ki grozijo v 2014

Tveganja 2014 Tveganja WEF
Največji izziv prihajajočega desetletja bo neenakost prihodkov.

Neenakost prihodkov je največje tveganje naslednjega desetletja, medtem ko nezaposlenost in podzaposlenost nista daleč zadaj, ugotavlja Svetovni Gospodarski Forum (WEF) v poročilu Globalna tveganja 2014. Pri izdelavi poročila, ki so ga objavili v četrtek, je sodelovalo 700 svetovnih strokovnjakov.

1. fiskalna kriza
Največje tveganje za leto 2014 sicer predstavlja fiskalna kriza. Velika gospodarstva so še naprej ranljiva, medtem ko so se nektera manjša v zadnjih letih precej zadolževala, kar bi lahko prililo olja na ogenj finančne krize. Fiskalna kriza v katerem od velikih gospodarstev bi lahko imela globalne posledice.

2. visoka nezaposlenost in podzaposlenost
Grozi tako večjim kot manjšim gospodarstvom. Nezaposlenost najbolj prizadene mlade, izgubljeno generacijo, ki se bo soočala z iskanjem zaposlitvenih možnosti ob visokih stroških izobraževanja. Ponekod je nezaposlenost mladih večja od 50 odstotkov.

3. pomanjkanje vode
Na listi je več ekoloških problemov, a največje tveganje predstavlja pomanjkanje vode, kot posledica slabega upravljanja z vodnimi viri.

4. razkorak v prihodkih
Močno je povezan s socialnim tveganjem. Skrb vzbuja učinek krize na kupno moč srednjega razreda v razvitih ekonomijah, medtem ko je globalizacija prinesla polarizacijo prihodkov na razvijajočih trgih in državah v razvoju.

5. neprilagajanje klimatskim spremembam
Ob pozivih k zmanjšanju emisij toplogednih plinov bodo potrebne prilagoditve na klimatske spremembe, ki so se že zgodile.

6. ekstremni vremeski pojavi
Kot posledica klimatskih sprememb se pojavljajo ekstremni vremenski pojavi, kot so suše in velike poplave. Takšni pojavi bi lahko pripeljali do pomanjkanja hrane ter političnih in družbenih nestabilnosti.

7. propad globalnega upravljanja
Šibke oz. neustrezne globalne institucije, ki se soočajo z neusklajenostjo različnih političnih in nacionalnih interesov, lahko predstavljajo oviro za sodelovanje pri obravnavi svetovnih tveganj.

8. pomanjkanje hrane
To tveganje je tesno povezano s podnebnimi spremembami ter ekstremnimi vremenskimi pojavi.

9. propad velikih finančnih institucij
Pet let po propadu banke Lehman Brothers se mnogi bojijo za stabilnost bank. Investicijska banka je šla v stečaj leta 2008, obstaja možnost, da se ta scenarij ponovi v primeru katere koli druge finanče institucije v letu 2014.

10. globoka poltična in družbena kriza
Družbeni in politični nemiri v posamezni državi bi lahko pripeljali do izgube zaupanja državljanov ter notranjega nasilja, nestabilnosti, kolapsa države ali celo vojnega stanja.

Komentarjev 3
  • spenjac 19:43 19.januar 2014.

    ne me hecat - propad globalnega upravljanja, še zlasti propad velikih bank je nekaj slabega? za koga že? za uber bogate, ki bodo izgubili del nakopičenega bogastva? Mednarodni denarni sklad bo izgbil del moči, zato bodo reveži nastradali. jojme, kakšne neumnosti...

  • ghost1 19:41 19.januar 2014.

    *pokvari. Zato bi morali ljudje poskrbeti sami zase, da si preventivno pripravijo malo večje zaloge hrane, v avtomobilu pa imeti toplo odejo, nekaj več goriva ter majhen nahrbtnik z nekaj hrane ter vode. To je bilo včasih samoumevno, dandanes pa ...prikaži več se na to pozablja. Pripravljajte se najhujše in upajte na najboljše.

  • ghost1 19:37 19.januar 2014.

    No tako. Temu področju lahko posvetite kar celo temo, vir pa vam je lahko Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ter še veliko drugih mednarodnih portalov. Pišete lahko o tem, kako poskrbeti zase, kolikšna naj bo osnovna zaloga hrane, ...prikaži več varnostni sistemi, potrebna znanja (Prva pomoč, osnove poljedelstva in samooskrba)... V današnjih časih večina ljudi jemlje naš standard kot jamstvo, da se nam ne bo pripetila nikakršna nezgoda, krize, naravne nesreče, družbeni nemiri, ekonomski kolaps itd. Verjetno ni potrebno dodatno razlagati, da naš celotni sistem trgovin temelji na sistemu just-in-time, ki je sicer dober, dokler gospodarstvo normalno funkcionira in ni težav. Pri tem sistemu se gre zato, da se izdelke naroča zadnji čas - oz. z drugimi besedami - trgovine nimajo večje zaloge izdelkov. V primeru, da pride do daljše prekinitve oskrbe z naftnimi derivati, prevozniki ne morejo pripeljati hrane do trgovin, v primeru daljše prekinitve z električno energijo pa se veliko živil pok