Svet
112 ogledov

Deset tragedij, ki jih je ujela kamera

Katastrofa British Pathee
Fundacija British Pathe je na spletnem portalu Youtube objavila film, sestavljen iz desetih posnetkov tragedij, ki so zaznamovale 20 stoletje. Opozorilo: spodnji posnetki so lahko vznemirljivi.

British Pathe je ena najstarejših medijskih družb na svetu, saj je že od 1910 dalje producirala kratke informativne filme o najrazličnejših dogodkih. Te kratke dokumentarce so nato običajno vrteli pred predstavami v kinematografih. Do leta 1970 so izdelali več kot 90.000 filmov v skupni dolžini okoli 3.500 ur. Vse te posnetke si je danes vsaj v kratkih verzijah mogoče zastonj ogledovati prek njihove spletne strani. 

Zgornji filmski kolaž prikazuje:

Skok z Eifflovega stolpa
Avstrijski izumitelj Franz Reichelt je razvil posebno padalo, s katerim je skušal leta 1912 skočiti z Eifflovega stolpa v Parizu. Padalo ni delovalo.

Smrt sufražetke
Britanska borka za pravice žensk Emily Davison je na konjeniški dirki leta 1913 skočila pred konja, na katerem je tekmoval kralj Jurij V. Pokopali so jo kot junakinjo.

Smrt legendarnega dirkača
Frank Lockhart, legendarni hitrostni voznik, se je leta 1928 smrtno ponesrečil, ko mu je pri visoki hitrosti počila pnevmatika.

Katastrofa Hindenburga
Nesreča nemškega cepelina leta 1937 v ameriškem New Jerseyu je zapečatila tovrstni potniški promet po zraku. Zračno ladjo je ogenj zajel v nekaj trenutkih, umrlo je 35 potnikov in ena oseba na tleh. Razlog nesreče še danes ni docela znan, verjetno pa je prišlo do samovžiga goriva.

Potop ladje HMS Barham
Novembra 1941 je ameriško bojno ladjo HMS Barham v Sredozemskem morju zadelo več torpedov nemške podmornice. Ladja je začela naglo toniti, nato pa je prišlo do velikanske eksplozije. Pred očmi kamere je umrlo kar 863 ljudi.

Črni dan letalcev
Letalski miting v britanskem Farnboroughu 1952. Družine uživajo v predstavah letalcev, ko eno izmed letal trešči v gledalce. Umrlo je 31 ljudi.

Katastrofa na Le Mansu
Najhujša nesreča v avtomobilskem športu je brez dvoma tista, ki se je leta 1955 zgodila na sloviti dirki Le Mans. Eden od dirkačev je zapeljal v takrat zelo slabo zaščiteno množico gledalcev. Umrlo je 85 ljudi.

Utopil se je v letalu
Letalo britanskega vojaškega pilota JD Russla se je pri pristanku na letalonosilki izmuznilo iz lovilnih kablov in je padlo prek palube. 

Zadnji skok človeka ptice
Gerard Masselin je leta 1963 izvedel skok z letala, med katerim naj bi zajadral po nebu. Padalo pa se mu ni odprlo ...

Smrtonosna Modra ptica
Hitrostni rekorder Donald Campbell se je leta 1967 smrtno ponesrečil med postavljanjem rekorda na vodi. Njegova "Modra ptica" ga v nekem trenutku ni več ubogala in katastrofa je bila neizbežna.

Komentarjev 2
  • Avatar Syn
    Syn 08:28 17.avgust 2013.

    @Oxxo Ne vem kaj je tu neokusnega. Posnetki so zelo zanimivi, še najboljši je pa ta zadnji. :)

  • Oxxo 17:20 12.avgust 2013.

    Ob vseh vsakodnevnih problemih naroda in splošni napsihiranosti res ni potreba po objavljanju smrti na takem portalu... SE VAM NE ZDI uredništvo Žurnal24 da je zadeva vsaj "neukusna" - če že kaj ostalega ne?