Svet
1 ogledov

Desetine mrtvih v napadu Nata

V siloviti eksploziji na severu Afganistana naj bi umrlo na desetine ljudi. Žurnal24 main
Na severu Afganistana je v siloviti eksploziji tovornjakov z gorivom umrlo več deset ljudi, uradniki omenjajo okoli 90 žrtev. Šlo je za zračni napad Nata na vozili, ki so ju ugrabili talibani.

Predstavniki zveze Nato so potrdili, da so njihova letala v pokrajini Kunduz na severu Afganistana napadala tovornjaka cisterni, ki so ju ugrabili talibani. Vozili sta eksplodirali, ko so se okoli njiju zbrali lokalni prebivalci, da bi si natočili gorivo.

Guverner province Kundur Mohamed Omar je sporočil, da je umrlo okoli 90 ljudi. Po njegovih besedah  naj bi bila večina pripadnikov talibanov, med njimi naj bi bili tudi čečenski bojevniki.

Nato: Napadli smo talibane
Predstavniki zveze Nato so sporočili, da so jih afganistanske oblasti obvestile o ugrabitvi tovornjakov na glavni cesti proti mestu Baghlan, letala Nata pa so jih nato opazila na rečnem bregu.

"Po izvidniških podatkih naj bi bili v obeh vozilih in okrog njiju le pripadniki talibanov, zato je lokalni poveljnik sil Nata ukazal letalski napad, v katerem sta bili vozili uničeni, umrlo pa je veliko upornikov," je povedala tiskovna predstavnica mednarodnih enot Isaf, poročnica Christine Sidenstricker. "Napad je bil usmerjen proti upornikom. Po naših podatkih naj bi ti tudi umrli v eksploziji. Vendar pa že teče preiskava dogodka," je še dodala.

Prizorišče napada © BBC

 
Talibani: Žrtve tudi vaščani
Predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je sporočil, da so uporniki ugrabili dva tovornjaka cisterni, eden od njiju pa se je zagozdil v blatu v bližini vasi, zato so odšli iskat drug tovornjak, da bi ga izvlekli.

Ob ujetem vozilu so se začeli zbirati vaščani, ki so želeli gorivo, takrat pa se je zgodil letalski napad, je povedal Mudžahid.

Tiskovna agencija AFP navaja pričevanje vaščana Mohameda Duda , da so talibani sklenili gorivo iz nasedlega vozila razdeliti prebivalcem bližnje vasi. "Zbrali smo se ob cisterni z vsemi posodami, kar smo jih imeli na voljo, tudi s kanticami za vodo. Na vozilu je bilo kakšnih 10 ali 15 talibanov, ki so delili gorivo, takrat pa se je zgodil napad. Vsi naokoli so umrli," je povedal Dud.

 
 

Za tragedijo krivimo obe strani, talibane in vlado.

Mohamed Sarvaruthor, plemenski starešina v Kunduzu

 
Iznakažene žrtve
V osrednji bolnišnici v Kunduzu sorodniki žrtev poskušajo izvedeti, kaj se dogaja z njihovimi bližnjimi. "Moj brat je bil v eksploziji močno opečen. Ne vem, ali je mrtev ali živ," je poročevalcem potožil vaščan Ghulam Jahja.

Zdravnik v bolnišnici Mohamed Humajun Khamoš je sporočil, da so pripeljali 13 opečenih. Mrtvih niso vozili v bolnišnico, saj so bila trupla močno iznakažena. "Pobiranje mrtvih in njihovih ostankov je zelo težko, saj je bilo gorivo v cisternah zelo vnetljivo," je povedal.

Talibani prodirajo na sever

Incident bi lahko tudi na severu države okrepil jezo zaradi navzočnosti tujih vojaških enot, saj so Afgansitanci vse bolj ogročeni zaradi civilnih žrtev v spopadih.

Novi poveljnik sil Nata in ZDA v Afganistanu general Stanley McChrystal si je tako kot enega svojih glavnih ciljev svoje strategije zastavil zmanjšanje števila žrtev med civilisti. Tako je julija ukazal, da letala ne smejo napadati, če nimajo zagotovil, da ne bodo zadela ali ogrozila civilistov in prijateljskih enot.
 
Incident je hkrati dokaz, da so varnostne razmere vse bolj negotove tudi na severu države, ki je doslej veljal za relativno varnega. V zadnjih tednih se namreč tudi v tem delu države povečuje število napadov.

 

ZDA za zdaj še odločne

Ameriški obrambni minister Robert Gates je včeraj sporočil, da v Afganistan prihajajo dodatni vojaški viri, s katerimi naj bi ustavili širjenje talibanskega vojaškega vpliva. Hkrati je poudaril, da se ameriški administraciji vojna ne bo izmuznila med prsti, zato razmišljajo o dodatnih vojaških enotah, če bo to potrebno.

Zadrege politike
Zadnja v vrsti afganistanskih tragedij ne bo olajšala dela britanskemu premierju Gordonu Brownu , ki se danes sooča s kritiki britanske udeležbe v Afganistanu. Po smrti 40 vojakov v zadnjih dveh mesecih je vse več pritiskov na vlado v Londonu, naj upraviči afganistansko odpravo.

Brown je do zdaj trdil, da Velika Britanija ne more kar odkorakati iz spopada, od katerega je odvisna tudi njena lastna varnost.

Umiritev razmer v Afganistanu je ključna prioriteta Bele hiše, tudi predsednik Barack Obama pa se ob rekordnem številu ameriških žrtev sooča s strmim upadanjem javne podpore vojni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.