Svet
13 ogledov

Desettisoči jokali na ulicah

1/60
Žurnal24 main
Krsto poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je bil med 96 žrtvami včerajšnje letalske tragedije v Rusiji, so prenesli v predsedniško palačo, kjer se bodo od njega poslovili državljani.

Elita vplivala na pilotovo odločitev?
Pojavljajo se ugibanja, ali je poljska elita sugerirala pilotu, naj pristane kljub slabemu vremenu. Če bi bilo letalo preusmerjeno proti 350 kilometrov oddaljeni Moskvi, bi se načrti politikov povsem spremenili. V primeru, ko bi pilot v Smolensku vseeno pristal, bi ga letalska družba kaznovala z visoko kaznijo.

Več o tem in o trenutnih razmerah na Poljskem iz prve roke si preberite tukaj.

Ob sprevodu z varšavskega letališča do predsedniške palače je krsto na ulicah ob zvokih cerkvenih zvonov spremljalo več deset tisoč ljudi. Po desetih kilometrih poti so krsto prenesli v palačo, kjer se bodo od predsednika Lecha Kaczyneskega v prihodnjih dneh poslavljali vsi državljani. 

Na letališču ga je sprejel tudi brat
Krsta je sicer s Smolenska priletela s poljskim vojaškim letalom. Na letališču v poljski prestolnici sta jo sprejela premier Donald Tusk in Bronislaw Komorowski, predsednik parlamenta, ki je po smrti Kaczynskega prevzel tudi predsedniške dolžnosti.

Na slovesnosti je bil tudi predsednikov brat dvojček in nekdanji premier Jaroslaw Kacyznyski. Navzoča je bila tudi edina hčerka pokojnega predsedniškega para Marta.

Preostala trupla v Moskvo
V Smolensku, kraju nesreče, se je od krste poljskega predsednika na kratko poslovil ruski premier Vladimir Putin. Preostala trupla so odpeljali na identifikacijo v Moskvo, na Poljsko pa bodo prepeljana v prihodnjih dneh.

Poljska prva dama ostaja v Rusiji
Navkljub pričakovanjem in prvotnim vestem v Rusiji zaenkrat še vedno ostaja tudi truplo predsednikove žene Marie, saj njena identifikacija ni bila mogoča.

Prav tako v Moskvi poteka tudi natančna analiza črnih skrinjic.

Posneti pogovor potrjuje pilotovo krivdo
Po doslej znanih podatkih vse kaže, da je nesrečo zakrivil pilot, ki je poskušal pristati kljub gosti megli na območju in kljub navodilom kontrolorjev letenja, naj se usmeri na rezervno letališče. Usoden je bil četrti poskus pristanka, ko je letalo zadelo ob vrhove dreves in nato treščilo ob tla.

"Opozorilom navkljub je posadka nadaljevala s pristajanjem. Na žalost se je končalo tragično," je zatrdil poveljnik ruskih letalskih sil Aleksandar Aljošin.

Po besedah ruskega ministra za promet Igorja Levitina naj bi poljski piloti ravnali samovoljno. Vidljivost v trenutku nesreče je bila po njegovih besedah le 400 metrov, medtem ko je predpisana vidljivost za pristanek tisoč metrov,.

 

Preiskovalci so že v soboto identificirali truplo predsednika Kaczynskega, našli pa so tudi obe črni skrinjici. Po nekaterih podatkih so pristojni že preposlušali posnetke pogovorov v kabini. Ti naj bi podprli teorijo o pilotovi krivdi. Dokazali so namreč, da mu je kontrolni stolp res odsvetoval pristanek in ga nagovarjal, naj pristane na enem od sosednjih letališč, kjer so vremenske razmere boljše. Vprašanje pa je, kako je lahko izkušen pilot naredil takšno napako.

Popravek števila mrtvih

Ruske oblasti so danes ponovno popravile število žrtev nesreče v Smolensku. Medtem ko je prejšnji seznam, ki ga je objavilo rusko ministrstvo za izredne razmere, navajal skupno 97 mrtvih, je danes s seznama črtalo žensko, za katero je ugotovilo, da se ni vkrcala na letalo.

Umrla je "elita naroda"
Med žrtvami so med drugimi tudi predsednikova žena Maria, namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter celoten vojaški vrh z načelnikom generalštaba poljske vojske Franciszekom Gagorjem na čelu. Umrla je "elita naroda", je zadevo komentiral nekdanji predsednik Lech Walesa.

Minuta molka in teden žalovanja
Na Poljskem so opoldne zatulile sirene in zadoneli zvonovi v spomin na Kaczynskega in ostalih žrtev. Ljudje po vsej državi so obstali in mrtve počastili z dvema minutama molka.

 

Predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je v skladu z ustavo sedaj prevzel predsedniške dolžnosti, je razglasil teden dni žalovanja, ki se je pričel danes.

Brat identificiral posmrtne ostanke
Prizorišče tragedije sta v soboto obiskala poljski premier Donald Tusk in njegov ruski kolega Vladimir Putin ter se poklonila žrtvam. Na kraj dogodka je sinoči prispel tudi Jaroslaw Kaczynski. On je tudi uradno identificiral posmrtne ostanke brata.

Opozorilom navkljub je posadka nadaljevala s pristajanjem. Na žalost se je končalo tragično.
Aleksander Aljošin

Putin je po ogledu kraja nesreče za rusko televizijo obljubil hitro preiskavo nesreče. Kot je še dejal, se Rusija pridružuje Poljski v žalovanju ob smrti predsednika Kaczynskega. "To je v prvi vrsti tragedija Poljske in poljskega naroda, vendar je to tudi naša tragedija in žalujemo z vami," je sporočil ruski premier. Rusija in Poljska imata sicer že zgodovinsko zelo slabe odnose. Eden od razlogov je tudi poboj več tisoč poljskih častnikov v Katinskem gozdu, kamor je bila namenjena poljska delegacija v počastitev ob 70. obletnici dogodka. Na Poljskem sedaj mnogi vlečejo vzporednice med obema tragedijama.

Svet izraža sožalje

Poljski so sožalje izrazili Evropska unija, Združeni narodi, Združene države Amerike in številni evropski voditelji, med njimi slovenski predsednik Danilo Türk, premier Borut Pahor in drugi predstavniki slovenskega političnega vrha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.