Svet
2 ogledov

Desettisoči protestirali v Madridu

Protesti v Španiji
1/6
EPA
Jezni nad politiki in bančniki, ki so po njihovem zakrivili gospodarsko krizo. Slogani: Ne zastopajo nas in Prisluhnite jezi ljudi.

Več deset tisoč ljudi, jeznih nad politiki in bančniki, ki so po njihovem zakrivili gospodarsko krizo v državi, se je danes zbralo na protestih v središču španske prestolnice. Po navedbah organizatorjev se je protestov v Madridu udeležilo okoli 54.000 ljudi, medtem ko policija njihovo število ocenjuje na minimalno 35.000.

V okviru šestih protestnih shodov so se zbrali pred poslopjem parlamenta v Madridu. Za varnost je po navedbah tujih medijev skrbelo več kot 500 policistov, ki so protestnikom med drugim preprečili poskuse, da bi vdrli v parlamentarno stavbo. O nasilju ne poročajo.

Proteste je organiziralo gibanje 15-M, ki so ga poimenovali po 15. maju, ko so se španski protestniki prvič zbrali na ulicah. Tokrat so prebrali manifest, v katerem so pozvali k generalni stavki in revoluciji. Izrazili so nezadovolstvo nad močjo bančnikov v politiki, ekonomsko krizo, korupcijo in t. i. paktu za evro, ki si je za enega od cijev zastavilo spodbujanje gospodarske rasti v območju evra.

Na ulici vseh starosti

"Ne zastopajo nas," in "Prisluhnite jezi ljudi" je bilo po navedbah tujih medijev med drugim zapisano na transparentih protestnikov, ki so poleg naštetega kritizirali tudi "privatizacijo socialnih služb". Gibanje M-15 so sprožili predvsem mladi, nedeljskih protestov pa so se udeležili ljudje vseh starosti. "Kapitalistični sistem ne deluje, koristi od njega imajo le redki, večini pa povzroča škodo," je po poročanju DPA povedal eden od mladih protestnikov.

Zveza Za demokracijo sedaj, ki je ena od gonilnih sil gibanja 15-M, je sicer pozvala k simultanim protestom v še sto mestih po svetu. Protestniki so se sicer danes zbrali tudi v Barceloni, Valenciji in Seviliji. Organizatorji so protestnike ves čas pozivali k nenasilju.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:49 19.junij 2011.

    In zakaj bi Slovenci demonstrirali??Pokradeno je že skoraj vse,živimo še vedno kar v redu,tako,da se nobenemu ne,da pyzde na prodaj nosit po raznih demonstracijah in neredih!

  • mirko 19:33 19.junij 2011.

    Slovenčeki še nikoli v zgodovini svojega obstoja na tem planetu nismo nikoli zares demonstrirali proti oblasti in zgleda da tudi nikoli ne bodo. Rajši pijemo vodo in jemo suhi kruh samo enkrat na dan, "SAMO DA JE MIR" (pobožne besede). ...prikaži več). Ali je res cerkev naredila tako močan vpliv na družbeno mišljenje, ali smo pa čisto navadni strahopetci? Slednje nam očitajo tudi hrvati.

  • recesija 18:38 19.junij 2011.

    Povsod drugje protestirajo, le hlapec Slovenec si ne upa.