Svet
14 ogledov

Detroit gre v stečaj

Avtosalon v Detroitu Žurnal24 main
Uslužbence čakajo odpovedi, javne storitve bodo zmanjšane na minimum.

Detroit, prestolnica ameriške avtomobilske industrije, od koder prihajajo podjetja General Motors, Ford in Chrysler, je doslej največje mesto v ZDA, ki je vložilo predlog za stečaj. Mesto si je nabralo za skupno več kot 18 milijard dolarjev dolgov in obveznosti.

"To je težak korak, a edina izvedljiva možnost, da se odgovori na problem, ki je nastajal šest desetletij," je dogajanje komentiral guverner Michigana Rick Snyder.

V minulem desetletju je mesto izgubilo četrtino prebivalcev. Včasih je bil z dvema milijonoma ljudi četrto največje mesto v ZDA, danes pa je s 700 tisoč prebivalci po velikosti šele na 18. mestu. Nevarno je narasla tudi stopnja kriminala, več kot 70 tisoč poslopij je zapuščenih.

Stečaj pomeni, da lahko večina uslužbencev mesta pričakuje odpovedi, prodajalo se bo premoženje, ki je v lasti mesta, javne storitve, kot sta odvoz smeti in čiščenje snega, pa bodo zmanjšane na nujni minimum. Že zdaj sicer med drugim ni denarja za delovanje velikega dela mestne razsvetljave in reševalnih služb.
 
Detroit je zadnji v vrsti ameriških mest, ki so v zadnjih letih razglasila stečaj. Lani so to med drugim storila mesta Stockton, Mammoth Lakes in San Bernardino v Kaliforniji, leto pred tem pa je poskušal stečaj razglasiti Harrisburg v Pensilvaniji, a mu to ni uspelo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.