Svet
7 ogledov

Devet kazenskih ovadb zaradi terorizma

Aretacija BIH SIPA
Po sredinih obsežnih hišnih preiskavah in aretacijah je bosanska varnostno-preiskovalna agencija (Sipa) včeraj vložila kazenske ovadbe zoper devet oseb.

Kot smo že poročali, je Sipa, Državna agencija za preiskave in zaščito Bosne in Hercegovine (BiH), aretirala 16 domnevnih pripadnikov ekstremističnih skupin, ki naj bi med drugim aktivno sodelovali v različnih terorističnih skupinah. Proti devetim so tako že spisali kazenske ovadbe, zoper pet osumljencev še vedno potekajo kazenske preiskave.

Policisti Sipe so osebam H. B. (1972), I. D. (1971), M. K. (1980), E. H. (1992), E. M. (1987), S. H. (1979), A. H. (1991), J. J. (1987) in A. K. (1983) že v sredini akciji "Damask“ odvzeli prostost, v kazenskih ovadbah pa jim očitajo financiranje terorističnih dejavnosti, javnega spodbujanje k terorističnim dejanjem, novačenje posameznikov za teroristične dejavnosti in organiziranje terorističnih dejavnosti.

Med prijetimi naj bi bili tudi domnevne vodje vahabitskega gibanja, ki naj bi v zadnjem času množično iskali oziroma pritiskali na posameznike, zlasti mlajše moške, da bi jih usposobili, izurili in poslali na različna bojišča v Sirijo in Irak. Trenutno pa naj bi se strani radikalnih ekstremičnih skupin in organizacij v Siriji in Iraku po neuradnih ocenah Sipe borilo že več kot 150 državljanov BiH.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.