Svet
15 ogledov

Deveta žrtev strupenega blata

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Število mrtvih v nesreči na območju Ajke se je povzpelo na devet. Na zdravljenju še vedno 45 ljudi. Oblasti preklicale opozorilo za to območje.

V bolnišnici je zjutraj zaradi posledic izlitja strupenega blata umrl starejši moški iz vasi Kolontar. Petinštirideset ljudi še vedno ostaja na zdravljenju v bolnišnici, en človek je v kritičnem stanju.

Oblasti so medtem preklicale opozorilo, ki so ga izdale za območje Ajke. Do preklica je prišlo, ker v zadnjih 24 urah niso opazili nobenih novih razpok na rezervoarju.

Gradnja nasipa pri koncu

Reševalne ekipe na Madžarskem so skoraj končale gradnjo še enega nasipa, ki bo preprečil ponovno izlitje strupenega rdečega blata iz bazena v tovarni aluminija. Na nasipu, ki je dolg 1500, visok 6 in širok 30 metrov, so že opravili nekatere teste, so še sporočile madžarske oblasti. Pri gradnji nasipa pomagajo tudi strokovnjaki iz Evropske unije.

Reševalci so 25-metrsko razpoko na bazenu sanirali še pred dežjem, ki so ga napovedali za konec tedna. Vodja služb za preprečevanje nesreč Tibor Dobson je včeraj sporočil, da bodo morali zaradi graditve sistema pregrad porušiti osem hiš v vasi Ajka, ki jo je razlitje blata najbolj prizadelo. Nekateri prebivalci naj bi se po končanem delu že vrnili v svoje domove.

V nesreči je umrlo devet ljudi, predvsem zaradi utopitve, okoli 150 pa so jih zaradi kemičnih opeklin oskrbeli v bolnišnici. Reševalci morajo zaradi onesnaženja s strupenim prahom, ki na območju Ajke presega dovoljeno vrednost, nositi zaščitne maske.

Madžarski premier Viktor Orban je pred kratkim dejal, da je za razlitje kriva nemarnost in da bi morala tovarna kriti vse stroške, povezane z razlitjem. Zoltan Illes, državni sekretar na ministrstvu za okolje, je dejal, da bodo ti stroški znašali najmanj 73 milijonov evrov. Madžarske oblasti pa so glede obratovanja tovarne optimistične. Čeprav so včeraj napovedali, da naj bi ta začela obratovati konec tedna, pa se bodo o tem dokončno odločili danes.

Madžarska policija je sicer v torek obtožila direktorja družbe Mal Zoltana Bakonyija, da ni pripravil varnostnega načrta za ukrepanje v primeru tovrstnih hudih nesreč. Na spletni strani policije so zapisali, da osumljeni ni pripravil ukrepov za zaščito življenj in lastnine v primeru katastrofe, kot tudi ne načrtov za zaščito pred morebitno škodo. Policija je Bakonyija v ponedeljek priprla zaradi suma uničevanja okolja in ogrožanja življenj, kar je imelo za posledico smrt več ljudi. Kot je v ponedeljek dejal madžarski premier Viktor Orban, so oblasti tudi zamrznile premoženje podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.