Svet
1295 ogledov

Devetletnemu dečku v rokah eksplodirala petarda, rešili samo palec

petarda Boštjan Tacol
Deček je imel veliko sreče, da je preživel. Iz zagrebškega kliničnega centra so sporočili, da gre za eno najhujših nesreč, kar so jih videli.

Devetletnemu dečku je v rokah eksplodirala petarda. Zdravniki zagrebškega kliničnega centra so mu poskušali rešiti, kar se je rešiti dalo, a je deček kljub temu ostal brez štirih prstov leve roke. 

Ko so dečka pripeljali v bolnišnico, so ga morali takoj intubirati, saj je imel poškodovane dihalne poti. Nemudoma so ga operirali. Kosti v dlani ima zlomljene. "Poskušali bomo rešiti, kar se bo dalo, da bo imela roka čim večjo funkcionalnost," je dejal namestnik direktorja klinike Milivoj Novak

"Nekateri deli telesa so izgubljeni, nekatere smo uspeli rešiti. V bolnišnici bo ostal najmanj deset dni, težko je oceniti, koliko točno. Te tragedije se dogajajo zaradi naše neumnosti," je dejal zdravnik Anko Antabak.

"Vsako leto v času praznikov obravnavamo otroke, ki utrpijo poškodbe zaradi petard in drugih eksplozivnih teles. To je eden najhujših primerov," je dejal Novak. "Prosim vas, prenesite opozorilo. To se ne bi smelo dogajati, a vsak božič je enako. Eksplozije ne bi smele biti povezane z božičem. Poškodovan je otrok. K sreči je živ. Lahko bi umrl, saj je hudo poškodovan. Starši, pazite, kaj imate v predalih, pazite, kaj počnejo otroci. Srečni smo, da je otrok živ, pretok zraka skozi vrat je bil minimalen," je povedal. 

Dečku je v rokah eksplodirala večja petarda, ki je bila dolga vsaj deset centimetrov. Prižgal jo je z vžigalicami, kar naj bi tudi izzvalo eksplozijo. "Če bi videli te slike, kako je to grozno videti, bi vas vse minilo," je dejal zdravnik Anko Antabak. Deček bo ostal invalid. Pred njim je dolgotrajno zdravljenje. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5