Svet
2283 ogledov

Devetletnik poskrbel, da so odpravili zakon

zima igrišče sneg
Sto let star zakon je otrokom prepovedoval kepanje. Devetletnik se je odločil temu narediti konec.

Otroci v ameriškem mestu Severance v zvezni državi Kolorado vsako zimo kršijo prepoved kepanja. Ko je devetletni osnovnošolec slišal za 100 let star zakon, se je zavzel, da bo prepoved odpravil in bil s svojo misijo v mestnem svetu uspešen.

Mestni svet je tako še pred božičem soglasno podprl predlog devetletnega Danea Besta. Deček je med drugim svojo pobudo argumentiral, da bi moral v mestu Severance imeti vsak, ki je to zmožen, priložnost udeležiti se kepanja, tako kot to velja povsod po svetu.

Občinski tiskovni predstavnik Kyle Rietkerk je pojasnil, da so bili šolarji nedavno na obisku na občini in da so jim med drugim predstavili staro prepoved metanja snežnih kep. Ob tem so dodali, da imajo otroci tako kot vsi krajani pravico, da spregovorijo o občinskih zadevah.

sneg kepanje otrok zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsako zimo kršili zakon

Otroke je takrat čisto presenetilo, da vsako zimo kršijo zakon. In čeprav predstavniki mestnih oblasti vsako leto otroke spodbudijo, da lahko pripomorejo k spremembi občinskih zakonov, je bil Besta prvi učenec, ki si je to upal.

Sam izvor prepovedi sicer ni jasen, a ima svoje korenine v mestnem zakonu iz leta 1921, ko so prepovedali kakršnokoli metanje stvari na ljudi, živali, stavbe in drugo javno ali zasebno imetje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.