Svet
15 ogledov

Dež draži Nutello

nutella EPA
Ljubitelji Nutelle, pripravite se na podražitev najljubšega namaza.

Cena priljubljenega namaza bi lahko poskočila. Vzrok tiči v izjemno skromni letini lešnikov, za katero je krivo slabo vreme. Cena lešnikov se je letos  po nevihtah in pozebi v Turčiji že povišala za 60 odstotkov, v Turčiji namreč pridelajo kar 70 odstotkov lešnikov na globalnem trgu. Marca je bilo tam tako slabo vreme, da je zelo vprašljiva kvaliteta okoli 300.000 ton lešnikov.

Ferrero, družba, ki proizvaja Nutello, je največji odkupovalec lešnikov na svetu in bo morda zaradi višjih cen surovin zvišala tudi cene produktov. 

Slaba novica za proizvajalce čokolad

Že dolgo pa se napoveduje podražitev še ene pomembne sestavine, kakava. Vzrok za to pa tiči v vse večjem povpraševanju – v Aziji, še posebno na Kitajskem, povpraševanje po čokoladi močno narašča. Če proizvajalci kakava ne bodo dobili pomoči pri izvozu, se lahko zgodi, da bomo imeli v čokoladnih dobrotah vse manjšo vsebnost kakava, poroča Independent.

Komentarjev 1
  • erikkk 15:27 15.avgust 2014.

    da bomo imeli v čokoladnih dobrotah vse manjšo vsebnost kakav ... mislim da je umetna čokolada prisotna že nekaj let ... prava se lepo topi in ima značilen okus ... ostale pa so že bolj ali manj ponaredki