Svet
10 ogledov

Die Welt: Nemčija Slovenije ne bi uvrstila v svoj klub

Evro Reuters
Nemška vlada v okviru načrtov za institucionalne spremembe v območju evra razmišlja tudi o vzpostavitvi neke oblike skupnih obveznic šestih članic območja evra z najvišjo bonitetno oceno trojni A, v današnji izdaji piše nemški časnik Die Welt. V Berlinu so medtem pisanje časnika že zanikali.

Die Welt je že v nedeljo pisal, da naj bi želela nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy znotraj evrskega območja z nekaterimi državami oblikovati poseben klub, katerega članice bi se zavezale k strožjim pogojem finančne discipline.

V okviru tega načrta naj bi Berlin po pisanju časnika konkretno razmišljal tudi o oblikovanju skupnih obveznic šestih članic evrskega območja, ki za zdaj še vedno uživajo najvišjo bonitetno oceno AAA. Poleg Nemčije gre še za Finsko, Francijo, katere ocena je sicer zaradi poglabljanja dolžniških težav evrskega območja ogrožena, Luksemburg, Nizozemsko in Avstrijo.

V pogovorih naj bi sodelovali tudi Britanci

S tovrstnim skupnim zadolževanjem, v okviru katerega naj bi zahtevana donosnost v najboljšem primeru znašala med dvema in 2,5 odstotka, pa te fiskalno najmočnejše članice ne bi financirale zgolj lastnega dolga, temveč bi na tak način zagotavljale tudi sredstva za finančno pomoč ranljivim članicam evrskega območja, kot sta Italija in Španija.

Na tak način zbrana sredstva bi namreč lahko uporabljal sklad za zaščito evra (EFSF), obveznice pa bi lahko služile tudi kot zavarovanje za večji nastop Evropske centralne banke na trgu državnega dolga. Možno bi bilo, da bi celo Nemčija kupovala obveznice ranljivih članic evrskega območja.

V vsakem primeru naj bi šlo za oblikovanje dovolj trdnega obrambnega zidu za preprečitev širjenja dolžniške krize v območju skupne valute in pomiritev finančnih trgov.

Po pisanju časnika naj bi pogovori o teh zamislih potekali že nekaj tednov, vanje pa naj bi bila tesno vključena tudi Velika Britanija, čeprav ni članica območja evra. Merklova naj bi v trenutku, ko se razmere v evrskem območju vse bolj zaostrujejo, nove predloge predstavila na vrhu Evropske unije (EU) prihodnji teden v Bruslju.

Načrte za elitne obveznice uradno zanikajo

V Berlinu so pisanje časnika že zanikali. "Ni načrtov za takšne elitne obveznice," so poudarili na finančnem ministrstvu. V okviru prizadevanja za stabilizacijo evra je pozornost Nemčije veliko bolj usmerjena na spremembe pogodbe EU, ki bodo zagotovile strožjo javnofinančno disciplino in večjo gospodarsko usklajenost članic evrskega območja, dodajajo.

"Na tak način si bomo pridobili zaupanje finančnih trgov," so prepričani v Berlinu. Prednostna naloga Nemčije tako ostajajo spremembe pogodbe EU v smeri strožjega nadzora nad javnimi financami članic območja evra.

Komentarjev 1
  • privat 07:30 30.november 2011.

    lepo bi bilo,če bi se uvrstila tudi Slovenija v to A skupino...samo poglejmo mi našo Slovenijo...sodstvo je mrtvo,policija je nerasodna in nečloveška,zdravstvo je nula....delovstvo je prenisko plačano...korupcija vsepovsod ,politiki beda od balkaniizma...Kdo je sploh pričakoval nekaj takšnega?? Katera budala??...ja imamo ...prikaži več pa temelje ,na katerih bi lahko gradili nekaj civiliziranega....samo se da in to zaradi nisko osveščenosti politikov,novinarjev...pa tudi vsesplošna nisko osveščenost malih ljudi je prisotna