Svet
15 ogledov

Dijsselbloemu "ušlo z jezika"

Jeroen Dijsselbloem Reuters
Zaradi Dijsselbloemove izjave preplah na trgih. Vodja evroskupine stopil korak nazaj in se popravil: Ciper ni model.

Vodja evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, je po ponedeljkovi izjavi stopil korak nazaj in se popravil. Dejal je namreč, da bi se utegnil ciprski model v prihodnje uporabljati tudi za druge države v območju evra, kar je sprožilo precejšnje razburjenje na trgih.

Zvečer je zagotovil, da je Ciprski primer poseben. "Vključuje posebne izzive, ki so zahtevali reševalne ukrepe, za katere smo se dogovorili," je zapisal v kratkem sporočilu. "Programi makroekonomske prilagoditve se pripravljajo glede na razmere v posamezni državi, pri čemer se ne uporablja noben model".

Njegova izjava je sprožila pretres na borzah in občuten padec vrednosti evra, svetovni mediji pa so včeraj povzemali pisanje na blogu Washington Posta, po katerem je naslednja država, ki bo kmalu zaprosila za evropsko pomoč, Slovenija.

Izguba za delničarje in imetnike obveznic

Evroskupina je včeraj potrdila dogovor o programu pomoči za Ciper. Spornega davka na bančne vloge ni več, predvideva pa zaprtje najbolj problematične, druge največje ciprske banke Laiki in prestrukturiranje največje banke – Bank of Cyprus.

Banko Laiki bodo razgradili takoj,  in sicer na "dobro" in "slabo" banko. Zavarovane vloge, torej vloge do sto tisoč evrov, bodo prenesli v Bank of Cyprus. Delničarji, imetniki obveznic in nezavarovani vlagatelji v Laiki pa bodo izgubili vse.

Tudi veliki varčevalci, imetniki obveznic in delničarji v Bank of Cyprus bodo utrpeli izgube, a za zdaj ni jasno, kolikšne. To bodo ciprske oblasti in trojka dorekli v prihodnjih tednih.

Komentarjev 4
  • privat 07:52 28.marec 2013.

    ne da se...ker enostavno vse bojo pokradli!!

  • ocean 14:22 26.marec 2013.

    ... Tako se gospodarstvo v prizadetih državah ne bi moglo postaviti na noge, ker bi denar odšel na tuje. ...

  • ocean 14:18 26.marec 2013.

    Predlagam dolžnikom raje Islandski model, ki bi ga še nekoliko izboljšali. Ves ta pritisk na vse tiste, ki imajo večje vsote naložene v bankah držav, ki so zašle v velike dolgove je manever za dodaten davek na depozite. Verjetno pa ...prikaži več je namen zastraševanja množic ta, da bi svoje premoženje dvignili iz vseh tistih bank v prezadolženih državah, ki so pod primežem ukrepom evropske trojke, ter jih prenesli v banke dobro stoječih držav. Tako se gospodarstvo v prizadetih državah ne bi moglo ,ker bi denar odšel na tuje. In ob propadanju njihovega gospodarstva bi propadla tudi sociala, zdravstvo. Torej je namen teh in podobnih ukrepov ta, da bi večina državljanov teh držav popolnoma izgubila svojo svobodo ter postala velika množica novodobnih sužnjev.