Svet
97 ogledov

Dinozavre so ugonobili lastni vetrovi?

dinozaver Shutterstock
Dinozavri so, kot kaže, sami zakrivili svoje izumrtje, vendar ne s tem, da se niso prilagodili novim razmeram, ampak z lastnimi vetrovi.

Če smo lahko do zdaj le ugibali, kaj se je zgodilo, ko je napenjalo 25 ton težkega dinozavra in ko se je ta napetost sprostila, smo zdaj dobili znanstveno razlago. Britanski znanstveniki so izračunali, koliko metana se je sprostilo, in vse kaže, da so dinozavri veliko pripomogli k podnebnim spremembam, ki so jih ugonobile.

Več plinov kot vse živali skupaj

Strokovnjaki so na podlagi podatkov o tem, koliko plinov na leto v ozračje spustijo krave, preračunali, koliko so jih spustili dinozavri. "Krave danes na leto proizvedejo od 50 do sto milijonov ton metana. Naša ocena za dinozavre vrste zavropod je, da je na leto proizvedel 520 milijonov ton metana," pravi doktor David Wilkinson iz univerze John Moore v Liverpoolu. V današnjih časih toliko metana v enem letu proizvedejo divje in domače živali skupaj.

Res pa je, da krivda za onesnaževanje ni bila izključno na strani dinozavrov. Plin metan so v dinozavrovem črevesju namreč proizvajali mikroorganizmi. "Ekologija mikroorganizmov in njihovi vplivi na naš planet so center moje pozornosti," je za BBC povedal Wilkinson.

Poleg dinozavrov pa so v mezozoiku metan proizvajali tudi drugi organizmi, zato Wilkinson meni, da je bilo v preteklosti v ozračju veliko več metana, kot ga je danes.

Komentarjev 1
  • N001 08:49 08.maj 2012.

    Ja, ja Elvis je še živ.