Svet
8 ogledov

Diplomati prikrivali zlorabo otrok

V petek popoldan je mladoletnik v središču hrvaškega mesta Vinkovci posilil 11-l Žurnal24 main
Osebje zasebnega ameriškega podjetja za varovanje DynCorp je v Afganistanu organiziralo zabave, na katerih so imeli spolne odnose z deklicami. Orgije so financirali z denarjem iz ameriškega proračuna.

V eni od depeš je omenjeno tudi ime ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Adama Mussomelija, ki je bil pred nastopom te funkcje pomočnik vodje ameriške misije v Afganistanu. Omenjen je v pogovoru s takratnim notranjim ministrom Hanifom Atmarjem, ki je izrazil zaskrbljenost, da bi bilo v primeru, če bi zgodba prišla v javnost, ogroženih več življenj. Atmar v pogovorju omenja preiskavo, v kateri so aretirali dva afganistanska policista in še devet drugih Afganistancev, ki so bili vpleteni v  kupovanje uslug mladoletnikov.

Depeše razkrivajo, da naj bi bilo podjetje DynCorp le eno izmed številnih zasebnih podjetij, ki v Afganistanu ameriški vladi prodajajo varnost. Ključna naloga zaposlenih, večinoma nekdanjih vojakov, je usposabljanje lokalne policije, a so kljub temu našli čas in denar za izprijene dejavnosti.

Dečke prodajali na dražbah
Ena izmed diplomatskih depeš, ki jo je objavil WikiLeaks, do podrobnosti pojasnjuje, kako so varnostniki DynCorpa v afganistanski provinci Kunduz zlorabljali in poniževali tamkajšnje dečke. Spolne odnose so imeli nekdanji vojaki s tako imenovanimi Bacha deklicami, ki so na njihovih številnih zabavah izvajale svoje tradicionalne plese. Deklice naj bi bile stare med 8 in 15 let.

Ko se je plesna predstava, ki ima predislamsko tradicijo, zaradi česar jo talibani prepovedujejo, zaključila, je sledila gnusna dražba, na kateri so deklice vojakom prodajale številne seksualne storitve dečkov, ki so bili oblečeni v ženske obleke. Ameriška diplomatska depeša iz Afganistana je početje opisala kot šokantno vedenje, a razširjeno in kulturno sprejemljivo obliko moškega posilstva.

Američani prikrivali zločine
Odkritje, da so Američani vedeli za posilstva, je enako škandalozno kot posilstvo samo. Še več, ameriški diplomati so iznajdljivo prikrivali drogiranje in zlorabo dečkov in deklic. Objave dokumentov, ki odkrivajo šokantna dejanja, sploh niso tako presenetljive glede na to, da imajo uslužbenci podjetja bogato zgodovino obtožb zaradi seksualnih zločinov.

Spomnimo, da so leta 1999 v javnost pricurljali dokumenti, ki so razkrili, da so zaposleni v DynCorpu organizirali skupino za ugrabljanje mladih žensk in njihovo prodajo v spolno suženjstvo. V tovrstno trgovino so bili vpleteni varnostniki, ki so delovali na območju Bosne in Hercegovine, Ukrajine, Moldavije in Romunije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.