Svet
6 ogledov

Direktorja zadrževali za talca

Sindikat Goodyeara Reuters
Zaposleni v Goodyearu v Franciji so zadrževali dva direktorja dva dni zaradi groženj z odpuščanji. Blokado končala policija.

Zaposleni v tovarni pnevmatik Goodyear na severu Francije so se ob grožnji z odpuščanji odločili ostro ukrepati - dva direktorja, direktorja proizvodnje Michela Dheillyja in kadrovskega direktorja Bernarda Glesserja so imeli ponedeljka zjutraj zaprta v sejni sobi v tovarni, vrata pa so delavci zablokirali z ogromno pnevmatiko.

Blokada pa se je danes popoldne končala s prihodom policije. Direktorja sta sicer imela dovolj hrane in pijače ter sta bila po telefonu v stalnem stiku z družino.

Zahtevajo boljše odpravnine

Predstavniki sindikata so zahtevali boljše odpravnine za odpuščene delavce, teh bi lahko bilo zaradi zaprtja tovarne v mestu Amiens na severu Francije kar 1173.

Delodajalci obsojajo nasilje

Delodajalske organizacije tovrstno taktiko obsojajo kot nasilno ter povsem v nasprotju z načeli dialoga in pogajanj. Prvi mož ameriškega podjetja Titan International, ki naj bi deloma prevzelo tovarno v Amiensu in s tem rešilo dobrih 300 delovnih mest, je celo menil, da gre pri zadnjem tovrstnem incidentu za povsem navadno "ugrabitev" in da je treba ugrabitelje aretirati.

"To je zelo resen zločin, grozi ti (v ZDA) dosmrtna ječa. A v Franciji vaša vlada ne naredi nič, to je noro," je bil v pogovoru za radio Europe 1 odločen Maurice Taylor. Taylorja se je zaradi njegovega ostrega jezika prijel vzdevek Grizz. Lani je Francoze razburilo njegovo pismo enemu od ministrov, v katerem je francoske delavce označil za lene in preplačane.

Komentarjev 1
  • franke 16:32 07.januar 2014.

    TAKO BI MORALI TUDI PRI NAS. ZIDARJA IN OSTALE KOMPANJONE. VENDAR JE ZDAJ PREPOZNO. PA ZA NAPREJ.