Svet
81 ogledov

Direktorji, ki zaslužijo 183-krat več od delavcev

denar evro Shutterstock
Direktorji sto vodilnih podjetij z londonske borze povprečno zaslužijo 183-krat več od delavcev, je pokazala analiza, ki jo danes objavlja BBC.

Poročilo High Pay Centra, organizacije, ki spremlja in analizira plače v Veliki Britaniji, kaže, da so vodilni britanski menedžerji v lanskem letu povprečno zaslužili skoraj sedem milijonov evrov. Povprečna bruto plača britanskega delavca je v lanskem letu znašala 38 tisoč evrov.

V omenjenem centru ocenjujejo, da so plače vodilnih “daleč višje od tega, kar bi lahko smatrali kot nagrado”, razkorak pripisujejo šibkosti sistema in konfliktu interesov.

Sicer pa se razkorak v plačah na britanskem otoku ni bistveno povišal v primerjavi z letom poprej, ko so vodilni zaslužili 182-krat več od delavcev.

V Veliki Britaniji je vlada leta 2013 uvedla reforme, ki so omogočile boljši vpogled v plače in nagrade vodilnih v podjetjih. "A te reforme očitno niso storile niti približno dovolj v smeri začetka izgradnje plačne kulture, v kateri so vsi nagrajeni pošteno in sorazmerno glede na opravljeno delo," ocenjuje direktorica omenjenega centra Deborah Hargreaves.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • modras 10:26 18.avgust 2015.

    GB ima veliiiiiko večje gospodarstvo, veliiiiiko večja podjetja in predvsem veliiiiiko boljše managerje od Butal. To sploh ni primerljivo. Naši tajkuni so za njihove navadni prosjaki, ki se tepejo za drobiž pod mostom.

  • westal 07:05 18.avgust 2015.

    Pri nas noben direktor ne dobi tako visoke plače, morda v državni upravi?

  • Žvižgač 20:16 17.avgust 2015.

    A ti verjameš v DUTB in njihove rabote? Že zgodba s hoteli je bila sumljiva. Po moje delajo tujci z našim premoženjem kot svinja z mehom. Vlada je že povedala, da nima pravice se vmešavati v njihove odločitve. "Naši" pa ...prikaži več imajo vse pod kontrolo samo, da kaj kapne postrani, saj so rezerve v cenah.