Svet
77 ogledov

Divji prašiči zaradi radioaktivnosti sporni za prehrano

divji prašič Shutterstock
Divji prašiči se hranijo z gobami in tartufi, v katerih se

Bavarski divji prašiči ugotovitvah bavarske lovske zveze kažejo višje stopnje radioaktivnosti, kot se je sprva domnevalo. Zato naj ne bi bili primerni za prehrano ljudi.

Radioaktivnost je posledica jedrske nesreče v ukrajinskem Černobilu leta 1986. Divji prašiči se namreč hranijo z gobami in tartufi, v katerih se še posebej kopičijo radioaktivne snovi. Zaradi tega velik del populacije divjih prašičev v Nemčiji nosi sledove teh snovi.

V skladu z nemško zakonodajo je treba meso s stopnjo radioaktivnosti več kot 600 bekerelov na kilogram zavreči. Najnovejši podatki Bavarske lovske zveze pa kažejo, da je imelo 140 divjih prašičev, ki so jih lovci ubili v letu 2013, višje stopnje radioaktivnosti od 10.000 bekerelov na kilogram.

Radioaktivna onesnaženost mesa divjih prašičev je v Nemčiji sporna tema, saj je morala vlada lovcem izplačati že več sto tisoč evrov odškodnin.

Komentarjev 2
  • s.i.k. 19:25 19.april 2015.

    .pa zanimivo..samo gobe in pujski...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:43 18.april 2015.

    zakaj vlada? kaj je pa država kriva da je meso radiokativno? mislm...halo? Poleg tega si pa lovci ne lastijo divjih živali, tko da ni nobene potrebe po odškodnini za nekaj kar nikoli ni bilo njihovo.