Svet
43 ogledov

Dizelski izpuhi so rakotvorni

obvoznica Saša Despot
Izpušni plini iz dizelskih motorjev povzročajo raka na pljučih, obstaja pa tudi povečano tveganje za raka na mehurju, ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija.

"Izpuh iz dizelskih motorjev pri ljudeh povzroča pljučnega raka," je dejal Christopher Portier, vodja delovne skupine v Mednarodni agenciji za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Obstaja tudi "pozitivna povezava" s povečanim tveganjem za raka na mehurju, zato opozarjajo, naj se ljudje manj izpostavljajo dizelskim izpuhom.

Tveganje za nastanek raka je sicer majhno, a je veliko ljudi izpostavljenih dizelskim izpuhom v vsakdanjem življenju, bodisi na delovnem mestu bodisi v zraku iz okolja. Ljudje so izpostavljeni izpustom iz avtomobilov, vlakov, ladij in električnih generatorjev na dizelski pogon.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka je že leta 1988 opozorila, da so dizelski izpuhi "verjetno" rakotvorni.

Delovna skupina je ugotovila, da so tudi izpusti bencinskih motorjev verjetno rakotvorni, to oceno pa je WHO podal že leta 1989.

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:50 12.junij 2012.

    Imate kaksne podatki, ki bi vaso "tezo" potrdili?

  • Oxxo 21:45 12.junij 2012.

    Jaoooo kakšno "odkritje".... Sicer pa danes na svetu skoraj ni stvari, ki ne bi škodljivo vplivala na to in ono.... pa če je res ali pa ne.... samo da se dela biznis (tu mislim predvsem na proizvajalce zdravil in cepiv).