Svet
17 ogledov

Dlje ko cepijo, več vedo

Epidemiolog Wolfgang Wodarg (desno) je včeraj pred Svetom Evrope ponovil očitke, Žurnal24 main
Pogodba o nakupu cepiva je lahko revidirana v okviru revizije proračuna, pravi Igor Šoltes.

Skrb vzbujajoči so pritiski farmacevtskih podjetij na vlade, ki v nekaterih državah šele zdaj prihajajo na dan,” pravi mikrobiolog Gorazd Pretnar.

Očitkov, da so pandemijo razglasili v korist farmacevtskih podjetij, so se včeraj na Svetu Evrope otepali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

S cepljenjem preizkušanje

Mehiko bi morali ob izbruhih izolirati. Cena te izolacije bi bila nižja kot stroški, ki jih je po svetu povzročila nova gripa.
Gorazd 
Pretnar,
mikrobiolog

Pretnar obtožbam dodaja tudi spreminjanje podatkov o cepivu tekom cepljenja. “Cepivo, ki ga imamo v Sloveniji, tako na primer uradno najprej ni bilo varno za otroke, tekom cepljenja pa je to postalo.” Dodaja, da “se ne moremo znebiti občutka, da je vzporedno s cepljenjem tekel eksperiment, klinično preizkušanje cepiva”.

Tu gre za resno kršitev človekovih pravic, opozarja Pretnar. “V Oviedski konvenciji zelo jasno piše, kaj bi morala podpisati oseba, ki pristane na sodelovanje v takšnem eksperimentu. Tisti, ki so se šli cepit, pa o tem niso bili obveščeni,” pravi.

Kaj se skriva v pogodbi
Pred nekaj dnevi so na dan prišle nepravilnosti v pogodbi, ki jo je za dobavo cepiva proti novi gripi s podjetjem Novartis podpisala italijanska vlada. Med drugim je v njej pisalo, da podjetje odgovarja le za tiste negativne posledice cepljenja, ki bi jih zakrivile napake v proizvodnji cepiva.

Pogodba je lahko revidirana v sklopu redne letne revizije proračuna, če je na podlagi te pogodbe prišlo do bremenitve javnih finančnih sredstev,” nam je o slovenski pogodbi o nakupu cepiva z GSK povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Letna revizija bo sicer končana do oktobra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.