Svet
17 ogledov

Dnevno izteče kar 8 miljonov nafte

Barack Obama (Foto: Reuters)
1/5
Žurnal24 main
Skupina znanstvenikov je podala nove, a precej višje ocene o količini nafte, ki se je po eksploziji na naftni ploščadi do 3. junija iztekla v Mehiški zaliv. Dnevno izteče do osem milijonov litrov surove nafte.
Nekaj fotografij o posledicah ekološke katastrofe si oglejte TUKAJ.

Skupina vladnih znanstvenikov iz različnih agencij je v četrtek ocenila, da je do 3. junija, ko je britanska naftna družba BP na odrezano cev preprečevalnika izbruha na dnu Mehiškega zaliva položila pokrov, izteklo na dan med 3,8 do 7,9 milijona litrov nafte na dan. Uvodne ocene so bile največ do tri milijone litrov na dan.

Poveljnik obalne straže ZDA, admiral Thad Allen, je dejal, da BP s sedanjo kupolo uspe prestreči do 2,4 milijona litrov nafte na dan. V kratkem pa naj bi namestili še drugo, večjo kupolo, s pomočjo naj bi prestregli do 4,4 milijona litrov nafte na dan.

Sorodniki žrtev deležni odškodnine
Predsednik Obama je v četrtek sprejel družinske člane enajstih naftnih delavcev, ki so umrli v eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila nedaleč od obale Louisiane. Obama je zagotovil, da jih ne bodo pozabili in bodo dobili pravične odškodnine. Ameriški predsednik se bo prihodnji teden prvič doslej tudi sestal z vodilnimi predstavniki podjetja BP.

Moratorij odžira denar
Zaradi moratorija se v Mehiškem zalivu že ustavili delo na 33 raziskovalnih ploščadih, ki zaposlujejo 9200 ljudi. Gre za delavce, ki nato podpirajo še 46.000 drugih v naftni in plinski industriji, poleg tega pa še številne druge na primer v restavracijah, kjer jim pripravljajo hrano in podobno. Celotno gospodarstvo Louisiane je vredno okoli 210 milijard dolarjev na leto, od tega je energetska industrija vredna 65 milijard dolarjev.

2,5 milijarde dolarjev za čiščenje
Družinski člani pokojnih delavcev so predsednika spraševali o moratoriju na vrtanje novih naftnih vrtin. Obama je po nesreči namreč uvedel moratorij na vse nove raziskave in nove vrtine roku šestih mesecev, dokler ne bi zagotovili večje varnosti. Kljub podobam onesnaženih plaž in ptic, pa medtem že narašča opozicija moratoriju. Še zlasti je temu tako v Louisiani, ki je najbolj prizadeta, vendar življenjsko odvisna od naftne in plinske industrije.

Celo demokratska senatorka iz Louisiane Mary Landrieau je kritizirala notranjega ministra Kena Salazarja zaradi moratorija in ga opozorila na gospodarsko škodo, ki nastaja zaradi tega. Salazar pa je zagotovil, da bo škodo pokril BP. BP je doslej že imel za 1,43 milijarde dolarjev stroškov. Pravosodni minister Floride Bill McCollum pa je v četrtek zahteval 2,5 milijarde dolarjev za poseben račun, s katerega bi financirali čiščenje obale in morja.

Po ocenah ameriškega ministrstva za energetiko bo moratorij vplival na 25 milijonov sodov načrpane nafte manj. Gre sicer za količino, ki jo v ZDA porabijo v le dveh dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.