Svet
607 ogledov

Dnevno prisiljena v seks s 30 moškimi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Trgovina z belim blagom. Največ deklet prihaja iz Rusije. Ena od redkih, ki ji je uspelo pobegniti, je komaj 19-letna Valeri, ki se je odločila, da bo s svojo zgodbo opozorila ostala mlada dekleta.

Devetnajstletna Valeri je šla iz Rusije v Abu Dabi z željo, da bi postala natakarica. Ko je prišla tja, so jo zaprli v sobo s še osmimi dekleti. "Silili so nas v nezaščiten seks s 30 moškimi vsak dan. Starši so me iskali, ruske oblasti pa so rekle, da to ni njihova odgovornost in niso želele pomagati pri iskanju," pravi najstnica, ki je po osmih mesecih trpljenja le uspela pobegniti s pomočjo klienta, ki se mu je zasmilila. Zdaj poskuša zaživeti na novo. A preteklosti se spomni vsakič, ko pogleda tetovažo, ki so ji jo na hrbet narisali ugrabitelji.

S petega nadstropja v smrt
Če je Valeri uspela pobegniti, pa to ni uspelo Oksani. Dvajsetletna Rusinja je šla na Ciper, kjer naj bi dobila službo kot prevajalka. Tri tedne po prihodu na Ciper so jo našli mrtvo. Ni znano, ali se je sama iz obupa vrgla s petega nadstropja ali jo je kdo potisnil.

"Umrl sem, ko je ona umrla. A del mene še vedno živi in upam, da bom dosegel svoj cilj," pojasnjuje njen oče, ki je na sodišču že dokazal, da sta tako Rusija kot Ciper storila premalo, da bi zaščitila Oksano pred trgovino z ljudmi.

"Želim si, da bi potencialne žrtve poznale Oksanino zgodbo. Morajo se zavedati, kaj se lahko zgodi," pravi Rancev.

Večina deklet, s katerimi trgujejo, prihaja iz Rusije. Kljub temu pa se ta država prav nič ne ukvarja s to problematiko. Prav nasprotno: ravno pred kratkim so zaprli nekatere centre za pomoč ljudem, ki so postali žrtve trgovanja z belim blagom. Zdaj se lahko zatečejo le v dva centra.

Verjamejo, da je zunaj pravljica
Na Rusijo letijo številne obtožbe, da blokira pomoč žrtvam trgovanja z belim blagom. Tisti, ki so delovali v okviru centrov pomoči, pravijo, da države naslednice Sovjetske zveze omogočajo idealne pogoje za trgovanje z ljudmi. "V Rusiji je ogromno ranljivih deklet, ki verjamejo, da jih zunaj čaka pravljica. Vlada bi se morala zato nujno soočiti s tem problemom," pravi Aljona Arlaškinova, nekdanja uslužbenka (zdaj že zaprtega) centra Angelsko združenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.