Svet
11 ogledov

Do 100.000 džihadistov v Evropski uniji

Džihadisti EPA
Število džihadistov iz Evropske unije, ki so bili dejavni na kriznih območjih v Siriji in Iraku, je po oceni španske policije od 30.000 do 100.000, kar je bistveno več, kot so domnevali doslej.

Skrajni islamisti se v Evropo pogosto vračajo s pomočjo tolp, ki se ukvarjajo s tihotapstvom ljudi, kar je razvidno iz raziskave policije, izvlečke katere je danes objavil španski časnik El Pais.

Iz raziskave je tudi razvidno, da se nekdanji borci vračajo s ponarejenimi dokumenti, skupaj z begunci, poročanje časnika še povzema nemška tiskovna agencija dpa. Tolpe, ki se ukvarjajo s tihotapstvom ljudi, pogosto uporabijo špansko ozemlje, odkoder nato džihadiste pretihotapijo v osrednjo Evropo.

Raziskava, ki so jo naredili še pred terorističnima napadoma v Parizu v začetku januarja, še razkriva, da za vrnitev nekdanjih borcev skrajne Islamske države obstaja več poti, ena od njih poteka prek Melille, španske eksklave v severni Afriki, ter južnoameriška pot, ki ima postanek v Braziliji, Venezueli in Peruju.

Komentarjev 2
  • benč 16:58 09.februar 2015.

    Vsem, ki se borijo v tujih vojskah, bi morali odvzeti državljanstvo in jih izgnati v državo, v kateri se je boril, ali za katero se je boril!

  • ennanova 11:48 09.februar 2015.

    Gospodarji vojnA sedaj želijo svoje lovke razširiti tudi na druga področja, ki se jim zdijo profitabilna; kaj pa drugega kot javno zdravstvo. Pravzaprav nič tako presenetljivega, saj je znano, da je veliko sodobnih tehnoloških in medicinskih izboljšav prispevala prav ...prikaži več vojaška industrija; npr. dihalni aparati, traheostome...http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/2123-gospodarji-vojn