Svet
6 ogledov

Do 500.000 mrtvih?

Izpod ruševin še vedno prihajajo številni klici na pomoč. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Uradnih podatkov o žrtvah katastrofalnega potresa na Haitiju še ni. Že zdaj pa je jasno, da je v ruševinah življenje izgubilo več deset tisoč ljudi.

Poročevalci: Prizori so neopisljivi
Poročevalec CNN-a Anderson Cooper, ki si je razmere v prestolnici ogledal iz helikopterja, je povedal, da je prizor resnično šokanten. Medtem ko je mesto resnično eno sama ruševina, ljudje po njegovih besedah še vedno v šoku postopajo okoli, nevedoč, kaj naj storijo, kam naj gredo.

Medtem ko se izpod ruševin še vedno slišijo kriki na pomoč, se na ulicah kopičijo trupla. Z ljudmi, ki jih vendarle izvlečejo iz ruševin, pa nimajo kam, saj so močno poškodovane tudi bolnišnice. Nobeden od treh centrov, ki jih vodijo Zdravniki brez meja, ne obratuje. Postavili so sicer zasilna zatočišča, ki pa ne morejo nadomestiti operacijskih sob.

Moč potresa primerljiva z nekaj atomskimi bombami
Profesor geofizike z angleške univerze Durham Roger Searle je povedal, da bi bilo moč tega rušilnega potresa na Haitiju mogoče primerjati z nekaj jedrskimi bombami. Kombinacija geografsko relativno plitkega epicentra in magnitude je zakrivila rušilno moč. Epicenter potresa je bil le 10 kilometrov pod površjem.

Epicenter do zdaj najmočnejšega potresa v zadnjih 200 letih na Haitiju, ki je povzročil pravo uničenje v tej otoški državi, je bil 15 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Potres so čutili tudi v Dominikanski republiki, ki si s Haitijem deli otok Hispaniola, in celo na Kubi.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je jutro razkrilo katastrofalne posledice torkovega potresa, ki je tla zatresel z magnitudo sedme stopnje po Richterju. Najhuje je prizadeta haitijska prestolnica Port-au-Prince, posledice naravne nesreče pa so občutili na celotnem ozemlju te najrevnejše države na zahodni zemeljski polobli.

Kriki izpod ruševin
Ulice Port-au-Princea so nekaj ur po potresu še vedno polne trupel in ranjencev, izpod ruševin pa je slišati številne krike ujetih, ki čakajo na rešitev.

Haitijski premier Jean-Max Bellerive je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN ob tem napovedal, da bi število žrtev lahko preseglo sto tisoč. Vodilni haitijski senator Youri Latortue pa je medtem dejal, da bi skupno lahko našteli tudi do petsto tisoč smrtnih žrtev.

Med umrlimi v potresu je tudi vodja mirovne misije Združenih narodov v tej pokrajini, Heidi Annabi.

Ujeti tudi številni dijaki in študenti
Zaradi škode, ki je nastala ob torkovem tresenju tal, je sicer prekinjena večina zvez s Haitijem, zato so tudi informacije o dogajanju precej skope. Znano je, da je porušen večji del prestolnice, nad mestom pa se po poročanju agencij dviga velik oblak prahu.

Močno poškodovana je večina vladnih zgradb, porušila se je predsedniška palača, prav tako je s tlemi zravnana glavna bolnišnica v mestu, tako da v prestolnici deluje le še bolnišnica z argentinskim osebjem, ki velikemu številu ranjenih ne uspeva nuditi niti najnujnejše pomoči.

Porušile so se tudi številne šole in univerze, v katerih še vedno ostaja ujetih več deset dijakov in študentov. Poleg tega iz Port-au-Princea poročajo tudi o porušenju tamkajšnjega glavnega zapora, kjer naj bi ruševine pod sabo prav tako pokopale več deset ljudi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.