Svet
55 ogledov

"Do nadaljnega velja policijska ura"

Ankara Profimedias
Turška vojska je zvečer razglasila policijsko uro in vojaški pravni red, ki veljata za celotno območje države. Sporočili so še, da državo zdaj vodi "mirovni svet", ki bo zagotovil varnost ljudi, kar najhitreje pa bodo pripravili tudi novo ustavo.

 - Nove eksplozije v Carigradu, streljanje in kriki groze

 

"Ne bomo dovolili, da pride do ogrožanja javnega reda, zato do nadaljnjega velja policijska ura," so še sporočili po pisanju francoske tiskovne agencije AFP. 

Medtem so iz krogov blizu predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana sporočili, da ni bil odstavljen in da ostaja na oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letalo že preusmerili nazaj

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v prvem odzivu na dogajanje Turčijo že pozval, naj se izogne prelivanju krvi, probleme v državi pa naj rešujejo v skladu z ustavo.

Ruska letalska družba Aeroflot je medtem svoje letalo, ki je odletelo proti Istanbulu, že preusmerila nazaj. Istanbulsko letališče naj bi bilo sicer zaprto.

Naslednji let z Letališča Jožeta Pučnika na Brniku proti Istanbulu je po voznem redu predviden za soboto zjutraj, zaenkrat na spletni strani letališča še ni informacij, da bi bil odpovedan. Gre sicer za prevoznika Turkish Airlines, medtem ko slovenski prevoznik Adria Airways v Istanbul ne leti.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da se je z razmerami v Turčiji že seznanil tudi ameriški predsednik Barack Obama, sicer pa so tako ZDA kot Rusija svoje državljane v Turčiji že pozvale, naj bodo previdni in naj ne hodijo na prosto.

Ameriški zunanji minister John Kerry pa je že izrazil upanje, da bo Turčija krizo lahko razrešila ob ohranitvi miru in stabilnosti.

Slovensko zunanje ministrstvo je na spletnem družbenem omrežju Twitter objavilo, da z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v Turčiji.

Spletna družbena omrežja, kot sta Twitter in Facebook, so sicer po poročanju agencij v Turčiji prenehala delovati.

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 05:51 16.julij 2016.

    Erdogan ne bi bil prvi turški predsednik, ki bi ga obesili za lumparije, ki jih je storil. Bi si pa vsekakor zaslužil!