Svet
7 ogledov

Do rudarjev še 90 metrov

Žurnal24 main
Rešitev čilskih rudarjev nestrpno pričakuje ves svet. Trda skala, ki je ustavila vrtanje, premagana. Do rudarjev reševalce loči le še 90 metrov.
 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vrtalnik Ekskavator T-130 je premagal skalo, ki je v četrtek za 20 ur ustavila vrtanje. Izvrtati morajo le še 90 metrov rešilnega jaška. Napovedovali so, da bodo 33 čilskih rudarjev, ki so od začetka avgusta ujeti 700 metrov pod zemljo, rešili ta konec tedna.

Vendar pa se to še ne bo zgodilo tako kmalu, saj bodo rudarje začeli vleči na površje z rešilno kapsulo Feniks šele tri dni po tem, ko bo rešilni jašek dokončan.

Kdo bo šel prvi?

O tem, kdo se bo prvi podal na pot v svobodo, bodo odločili zdravniki glede na stanje rudarjev. Prvi bo najverjetneje nekdo, ki je v najboljšem fizičnem in psihičnem stanju, saj bo moral natančno opisati pot in svetovati, kako se izogniti možnim težavam. Sledili mu bodo tisti, ki so slabšega zdravja, nazadnje pa še tisti z najmanj težavami.

Najverjetneje bo zadnji izmed rudarjev odšel šef izmene Luis Urzua. Njegovi znanci so prepričani, da bo vztrajal pri tem, da gre prav on zadnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.