Svet
15 ogledov

Do vikenda kot Hrvati

Slovenci lahko odslej, razen redkih izjem, na Hrvaškem kupujemo nepremičnine pod Žurnal24 main
Slovenci lahko na Hrvaškem kupljeno nepremičnino vpišemo neposredno v zemljiško knjigo.
"Če nepremičnina izpolnjuje vse pogoje, je za Slovence zdaj možen neposreden vpis v zemljiško knjigo, tako kot velja za hrvaške državljane," pravi Jože Podgoršek, nepremičninski posrednik iz agencije Hiška ABC.
Hrvaška je s prvim februarjem v skladu s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju Evropski uniji sprostila svoj nepremičninski trg za državljane EU. Omejitve ostajajo le za zaščitena naravna območja in kmetijska zemljišča, za katera je Hrvaška zahtevala 12 let prehodnega obdobja.

 

Slovenci šele peti

Zanimanje. Največ hrvaških nepremičnin so po podatkih tamkajšnjega pravosodnega ministrstva kupili državljani Nemčije, Avstrije in Velike Britanije, sledijo pa Madžari, Slovenci in Rusi.

Nič več prek ministrstva
Slovenci lahko nepremičnine na Hrvaškem sicer kupujemo od marca 2007, ko je Hrvaška s Slovenijo uveljavila pogodbo o vzajemnosti. "Pred prvim februarjem je bilo treba pridobiti soglasje ministrstva za pravosodje. To pomeni, da so potrebne vloga, pridobitev soglasja in predložitev listin," razlaga Podgoršek. "Povprečno je postopek trajal od tri do šest mesecev, različno od primera do primera. V teoriji je postopek zdaj bistveno hitrejši, treba pa bo počakati in videti, kako bo zadeva delovala v praksi," dodaja Podgoršek.

Buma ni pričakovati
Po pisanju hrvaških medijev bistvenega povečanja povpraševanja ni pričakovati. Delno naj bi bila za to kriva gospodarska kriza, deloma pa podražitve nepremičnin v zadnjih letih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.