Svet
4 ogledov

Dobil 5 let, odsedel bo samo 10 mesecev?

Osrca Pistorius EPA
Sodišče v Pretorii je južnoafriškega paraolimpijca zaradi nenaklepnega uboja dekleta obsodilo na pet let zapora. Tožilstvo je zanj zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, medtem ko je obramba zagovarjala možnost hišnega zapora.

Družina Oscarja Pistoriusa je potrdila, da se na petletno zaporno kazen ne bodo pritožili, Pistorius pa naj bi predvidoma iz sodišča odšel v zapor. June Steenkamp, mama ubite Reeve Steenkamp, je ob odhodu iz sodišča povedala, da je bilo pravici zadoščeno: "Ni pomembno, nekaj pa bo le odslužil".

Koliko zaporne kazni bo Pistorius zares odslužil, še ni znano, saj je obramba že naznanila, da predvidevajo, da bo v zaporu odsedel le 10 mesecev, nato pa naj bi ga izpustili v hišni zapor. Predstavniki tožilstva pa so pojasnili, da mora odslužiti vsaj tretjino dosojene kazni v zaporu, torej 20 mesecev.

Tožilstvo: Kazen ne sme biti nižja od deset let zapora

Pistorius bi za dejanje, za katero je bil spoznan za krivega, lahko prejel do 15 let zapora. Tožilstvo zahteva, da kazen ne sme biti nižja od deset let za zapahi. Državni tožilec je predloge obrambe ostro zavrnilo. Uboj človeka je grozno dejanje, četudi je zagrešeno nenaklepno, je na sodišču v Pretorii dejal glavni tožilec Gerrie Nel.

Pistoriusova obramba se je pred tem borila za to, da bi se paraolimpijec izognil zaporni kazni in je na zaslišanje poklicala priče, ki naj bi dokazale, da je Pistoriusu resnično žal za uboj Reeve Steenkamp ter da ima pošten značaj. Predlagajo kazen v obliki hišnega zapora in družbeno koristnega dela, poleg tega njegova obramba trdi, da v zaporu ne bi bil varen.

Pistorius trdi, da je dekle ubil po pomoti

Južnoafriška sodnica Thokozile Masipa je Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Kot je namreč ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer pa je policijo po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo njegovega dekleta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.