Svet
17 ogledov

Dobil ni ničesar, razglasil pa zmago

Aleksis Cipras EPA
Grški premier Aleksis Cipras razglaša zmago, irski finančni minister pravi, da niso Grki iztržili čisto ničesar.

"Včeraj smo naredili odločen korak, zapustili varčevanje in trojko za sabo. Dobili smo bitko, ne pa vojne. Težave, resne težave, so še pred nami,“ je po poročanju Reutersa grški premier Aleksis Cipras dejal v izjavi za televizijo. 

"Na mizi ni bilo ničesar, kar bi lahko Grki razumeli kot popuščanje," je dejal irski finančni minister Michael Noonan in dodal, da je Grčiji naslednjo sredo, ko bi se iztekel program pomoči,  grozil razpad bančnega sistema.

Nekateri ocenjujejo, da je bilo za večino Grkov za začetek dovolj že to, da se Cipras trdo pogaja in ne hodi ponižno v Bruselj ter ne sprejema ukazov iz Berlina.

Uspeh je, da še delajo bankomati

"Še preden smo zmagali na volitvah, so Grkom govorili, da bodo bankomati nehali delovati, če pridemo na oblast. Tega strahu po današnjem dogovoru ni več," je dejal grški finančni minister Janis Varufakis. 

Grčija se je dogovorila za štirimesečno podaljšanje finančne pomoči, Grki pa morajo predoge reform v Bruselj poslati že v ponedeljek. V teh štirih mesecih naj bi Grčija poskusila izpogajati zanjo sprejemljivejšo dolgoročno rešitev za svoj dolg. 

Pred včerajšnjimi pogajanji je vladal strah, da bo v torek, ko se po prazničnem ponedeljku znova odprejo banke, zavladala panika. Grčiji je grozilo, da bi že naslednji mesec ostala brez denarja, čemur bi lahko sledil izstop iz evroobmočja. 

V petek so Grki z računov dvignili okrog milijardo evrov, od decembra, ko je bilo jasno, da bo na volitvah zmagala Siriza, pa naj bi dvignili že več kot 20 milijard evrov, je za Reuters ocenil bančnik. Če ne bi dosegli dogovora, je bilo namreč verjetno, da bi vlada omejila dvige v sklopu priprav na ponovno uvedbo lastne valute. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.