Svet
58 ogledov

Dobiš manj, kot plačaš

Modem za dostop do interneta. Boštjan Tacol
Zavajanje. Študija pokazala, da potrošniki v povprečju dobijo le tri četrtine hitrosti naročene širokopasovne povezave.

Študije Evropske komisije ugotavljajo, da 400 milijonov evropskih uporabnikov interneta doživlja velike razlike v ceni, hitrosti in izbiri širokopasovnih povezav. 

V Evropski uniji se v cenah širokopasovnih povezav pojavljajo velike razlike. V nekaterih državah članicah so lahko do štirikrat višje, tudi ob upoštevanju kupne moči. Cene fiksnega širokopasovnega interneta za hitrosti od 12 do 30 megabitov na sekundo se v Evropi gibljejo od 10 do 46 evrov na mesec, dosežejo pa lahko tudi 140 evrov.

Najdražje na Cipru 

Najcenejši oglaševani širokopasovni internet je na voljo v Litvi (10,30 evra), najdražja začetna ponudba pa je na Cipru (46,20 evra). V Sloveniji se cene po podatkih komisije gibljejo med približno 20 in 80 evri na mesec, na Hrvaškem pa od 30 do 121 evrov.

Dobiš manj, kot plačaš

Pri Evropski komisiji navajajo tudi študijo podjetja Samknows, ki ugotavlja, da dobijo evropski potrošniki v povprečju samo 75 odstotkov hitrosti širokopasovne povezave, na katero so se naročili. Največje razhajanje je pri tehnologiji xDSL, kjer uporabniki dobijo le 64 odstotkov obljubljene hitrosti.

V Bruslju poudarjajo, da je kljub številnim reformam sektorja telekomunikacij v Evropski uniji evropski trg še vedno razdrobljen in v veliki meri deluje na podlagi 28 nacionalnih trgov.

Spremembe na vidiku 

Prihodnji teden bodo evropski poslanci odločali o vzpostavitvi enotnega evropskega telekomunikacijskega trga. Ta naj bi pomagal odpraviti cenovne razlike, povečal moč potrošnikov in zagotovil vlagateljem prijaznejše okolje. Zakonodajni paket predvideva tudi ukinitev stroškov gostovanja v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije in uvaja vseevropska pravila internetne nevtralnosti.

Komentarjev 13
  • dragec 20:19 26.marec 2014.

    Ali si res prepričan??????

  • ghz891 18:59 26.marec 2014.

    Če se ne motim zakupiš hitrost na centrali, vse kar je počasneje kot tisto kar naročiš je velikokrat posledica oddaljenosti od centrale.

  • Avatar cvichekbrother
    cvichekbrother 18:50 26.marec 2014.

    Meritve, ki jih na moji liniji izvaja SamKnows kažejo, da me Telekom goljufa za približno 5% pri paketu 10/1 ADSL.