Svet
2 ogledov

'Dobra novica: ubili smo vodjo tigrov'

Na nacionalni televiziji so prikazali truplo Prabhakarana. Žurnal24 main
Šrilanški predsednik je tudi uradno razglasil zmago nad uporniškimi Tamilskimi tigri. Šrilanška vojska pa je medtem potrdila, da so našli truplo vodje upornikov Prabhakarana.
"Dobra novica iz vojne je, da smo našli truplo vodje teroristične organizacije Tamilski tigri Velupilaija Prabhakarana, ki je uničeval državo zadnjih trideset let," je dejal general Sarath Fonseka za nacionalni radio. "Truplo smo že identificirali." Truplo ubitega vodje je le nekaj minut za tem prikazala nacionalna televizija.

 

Protesti v Veliki Britaniji

Pred parlamentom v Londonu so se v ponedeljek zvečer spopadli zagovorniki Tamilskih tigrov in policija. Pri tem je bilo ranjenih 21 policistov in 11 demonstrantov. Pet protestnikov pa so aretirali.

Pred tem je na svoji spletni strani organizacija Tamilski tigri poročala, da je njihov vodja Velupilai Prabhakaran živ in zdrav. S tem so uporniki zavrnili ponedeljkove trditve šrilanške vlade, da so vodjo upornikov ubili med poskusom bega v zadnji bitki z vladno vojsko. "On bo nadaljeval boj za neodvisnost tamilskih prebivalcev," je še zapisano na spletni strani. Vodja upornikov je sicer obtožen sodelovanja pri uboju nekdanjega indijskega premierja Rajiva Gandhija leta 1991 v pretežno tamilski indijski državi Tami Nadu. Gandhija je ubila pripadnica Tamilskih tigrov, ker je leta 1987 v Šrilanko napotil indijske mirovnike. Tigri so bili odgovorni tudi za atentat na šrilanškega predsednika Ranasingheja Premadaso leta 1993 in bombni napad na centralno banko, v katerem je bilo ubitih 90 ljudi.

Sicer pa je šrilanški predsednik Mahinda Rajapaksa tudi uradno razglasil zmago nad več kot 25 let trajajočo državljansko vojno v državi. "Praznujemo zmago nad terorizmom," je dejal šrilanški predsednik v govoru na nacionalni televiziji. "Zmagali smo in obnovili demokracijo v državi," je še dejal pred govorom v tamkajšnjem parlamentu. Rajapaksa je ob tem še naznanil, da bo v sredo v državi državni praznik, s katerim bodo praznovali konec vojne, ki je zahtevala med 70 in 80 tisoč človeških življenj.

Kljub šrilanški zmagi nad uporniki so zahodne države zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic in velikega števila smrtnih žrtev spopadov v zadnjih dneh že zahtevale neodvisno preiskavo. Združeni narodi so ob tem že izrazili skrb nad usodo zdravnikov, ki jih oblasti obtožujejo sodelovanja s tamilskimi uporniki. Da ima Zahod pri tem dvojna merila, pa meni šrilanška vlada. Slednja tako opozarja, da je bilo v zadnjem zračnem napadu Američanov v Afganistanu in Pakistanu ubitih veliko nedolžnih ljudi. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.