Svet
906 ogledov

Dobre vesti za BiH iz Bruslja

evropske zastave eu zastava eu bruselj Profimedia
Glede Sarajeva še nikoli tako enotni.

Voditelji držav članic EU so danes podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Unija pa bo pogajanja začela tudi z BiH, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo, so se še dogovorili na vrhu EU.

Evropska unija glede Bosne in Hercegovine še nikoli ni bila tako enotna kot danes, je v odzivu na odločitev voditeljev EU za začetek pristopnih pogajanj z BiH, ko bo ta izpolnila določeno raven pogojev za članstvo, dejal premier Robert Golob. Tako na poti k začetku pogajanj ni več političnih ovir, začela bi se lahko že marca, je povedal.

Voditelji držav članic so se danes na vrhu v Bruslju strinjali, da bo unija pogajanja z BiH začela, ko bo dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo. S tem je soglašalo vseh 27 članic, je po sprejetju odločitve pojasnil Golob.

Ni več političnih ovir

"To je tisto, kar je izjemno pozitivno sporočilo. Zaenkrat je namreč videti, da za naslednji korak ni več pravih ovir, razen izpolnjevanje kriterijev. Ni pa več političnih ovir," je povedal Golob. To pa po njegovih besedah pomeni, da se lahko pogajanja marca najverjetneje tudi začnejo.

S tem je svoj cilj dosegla predvsem BiH. Države, ki so jo pri tem podpirale, med njimi Slovenija, pa so zelo zadovoljne, je še povedal premier.

Evropski svet je sicer danes podprl začetek pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, pri čemer ni postavil enakih pogojev kot za Bosno in Hercegovino. Bosta pa morali ti dve državi določene ukrepe sprejeti pred potrditvijo pogajalskih okvirjev, na podlagi katerih bodo potekala vsebinska pogajanja.

Voditelji danes razpravljajo še o reviziji dolgoročnega proračuna EU, v okviru katere bi med drugim zagotovili 50 milijard evrov makrofinančne pomoči Ukrajini za prihodnja štiri leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ico8 11:47 16.december 2023.

    Hahaha, Bosna i Hercegovina(ojojoj, kje so pa srbini??), OK, bodo pac pri Kosovo i Srbija, nje, de-de!???

  • alojz73 23:32 14.december 2023.

    Te EU politike je treba vse nagnati Banda.

  • optimist11 22:10 14.december 2023.

    B.B. sram te je lahko in tvoje nadrejene, da ti sploh dovolijo pisati. EU z dvojnimi merili ni več moja EU. Ne upate napisati, da ima Orban prav in da Ukrajina ni izpolnila zahtevanih nalog. Pa Orbana sploh ne podpiram, ...prikaži več ampak na kraju se ta diktator pokaže kot najbolj realen človek in velik domoljub. Še ga bomo rabili čez kako leto za vez med Rusijo in EU.