Svet
3 ogledov

Dobri sosedi Srbije

Hashim_Thaci_kosovo_afp_1811 Žurnal24 main
Kosovski premier Hashim Thaci napoveduje odprtje kosovskega veleposlaništva v Ljubljani, New Yorku, Washingtonu in Bruslju. Podjetnike pa je pozval, naj vlagajo na Kosovu.
Ali zamerite slovenski vladi, ker je skoraj tri tedne čakala s priznanjem neodvisnosti Kosova?
(Smeh) Zelo smo hvaležni Sloveniji za vso podporo.

Ob robu neformalnega sestanka ministrov EU s kolegi z Zahodnega Balkana na Brdu ste se sestali tudi z ministrom Ruplom. O čem sta se pogovarjala?
Najprej se moram ministru Ruplu zahvaliti za izjemno delo, ki ga je opravil. Govorila sva o bilateralnih odnosih med Prištino in Ljubljano ter o načinu, kako naj bi Kosovo tesneje sodelovalo z EU.


Thaci je bil edini premier, ki se je udeležil srečanja zunanjih ministrov EU in Zahodnega Balkana na Brdu. © AFP

 
Kaj Kosovo pričakuje od Slovenije?
Pomembno je, da ima Slovenija veleposlanika na Kosovu, tam so tudi slovenski investitorji, ki jih tudi ob tej priložnosti vabim, naj pridejo na Kosovo in vlagajo vanj. Mislim, da lahko tesno sodelujemo.

Je varno vlagati v Kosovo?
Kosovo je država, polna velikih priložnosti, varna za naložbe. Kot premier podpiram vse tuje vlagatelje in jih pozivam, naj pridejo na Kosovo.

Ali potemtakem načrtujete odprtje veleposlaništva tudi v Ljubljani?
Pripravljamo se na odprtje veleposlaništev v New Yorku, Washingtonu, Bruslju in Ljubljani.

Že veste, kdaj ga boste odprli?
Zelo kmalu. Zelo smo ponosni na svoje zelo dobre medsebojne odnose tako s Slovenijo kot z drugimi članicami EU in našimi sosedi. Naša diplomacija mora sodelovati z vsemi. Pomembno je, da tudi preostale sosednje države priznajo neodvisnost Kosova. Pripravljeni smo sodelovati tudi s Srbijo.

 
 

Ministrom EU sem obljubil, da bomo trdo delali na izpolnjevanju demokratičnih kriterijev in spoštovali pravice manjšin, ki jih bomo integrirali v kosovsko družbo. Smo na dobri poti, a potrebujemo še nekaj časa.

Hashim Thaci, kosovski premier

 
Slovenska vlada močno podpira Srbijo pri njeni integraciji v EU. Kako gledate na to?
Mi spodbujamo Slovenijo, da dela z vsemi, ki se želijo vključiti v evropske strukture. Integracija Srbije v EU je pomembna za ljudi v Srbiji in za regijo. Čas je za integracijo in ne izolacijo.

V soboto zgodaj zjutraj je bil na Brdu tudi srbski zunanji minister Jeremić, a se je izognil srečanju z vami. Se poznata?
Seveda, dolgo se poznava. Dobro je, da je bil tukaj.

Sprašujem vas, kakšne odnose bi morala razvijati Priština in Beograd?

V Prištini smo pripravljeni priznati Srbijo. Pomembno je, da tudi Srbija prizna neodvisno Kosovo, ker v prihodnosti lahko postanemo dobri sosedje.

Kakšna prihodnost čaka Srbe s severa Kosova?
Vse rešitve morajo biti v skladu z Ahtisaarijevim načrtom: Kosovska Mitrovica bo eno mesto z dvema občinskima upravama. Nihče pa nima pravice spodkopavati teritorialne celovitosti Kosova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.