Svet
7623 ogledov

Dobro sprostili ukrepe, že grožnje z zaostrovanjem

Italija
1/3
Epa
Zaradi nespoštovanja varnostnih ukrepov italijanske oblasti opozarjajo Italijane, da bi ukrepe, po tem ko so odpravili karanteno, lahko spet zaostrili.

Prvi konec tedna po odpravi karantene, uvedene zaradi širjenja novega koronavirusa, so svobode željni Italijani množično obiskali priljubljene letoviške kraje, zasedli mestne parke in zelene površine ter se družili v lokalih in restavracijah. Mladi Italijani so se zbrali v mestnih središčih pred lokali, ki so od ponedeljka znova odprti, pri čemer večinoma niso nosili zaščitnih mask niti niso upoštevali fizične razdalje. V Rimu je bilo ta konec tedna na delu na tisoče policistov, ki so izvajali nadzor zlasti v priljubljenih četrtih z lokali.

Župan mesta Brescia Emilio Del Bono je po tistem, ko so so se ljudje začeli množično zbirati pred lokali v središču mesta, ki je bilo zaradi pandemije novega koronavirusa močno prizadeto, odredil zaprtje lokalov po 21.30. Podoben ukrep so sprejeli tudi v Perugii. Župan Verone Federico Sboarina pa je odločil, da smejo ljudje do 2. junija alkohol uživati le za mizo. Mladim je očital, da s steklenicami, plastiko in smetmi onesnažujejo mestno središče.

Grozijo z novimi omejitvami

Predsednik severnoitalijanske dežele Lombardije Attilio Fontana je zagrozil z omejevalnimi ukrepi, če prebivalci ne bodo spoštovali previdnostnih ukrepov. Žrtev covida-19 preteklih mesecev ni mogoče enostavno izničiti in tvegati povečanje okužb, je opozoril. Tudi notranja ministrica Luciana Lamorgese je kritizirala obnašanje mladih. "Po dolgem času doma so prekoračili meje, ki so se jih prej držali. Upam, da bo prevladal razum, kajti sedaj moramo biti še posebej previdni," je dejala.

Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v Italiji je v soboto v primerjavi s petkom še naprej upadlo. V 24 urah je umrlo 119 ljudi v primerjavi s 130 dan prej, je sporočila italijanska civilna zaščita. Od začetka pandemije pred tremi meseci je skupno umrlo 32.735 ljudi. Število aktivno okuženih je padlo pod mejo 60.000 na 57.752.

Testirali bodo 150.000 ljudi

V Italiji bodo v ponedeljek začeli s testiranjem na protitelesa za novi koronavirus, ki bo zajelo 150.000 ljudi. Z raziskavo naj bi ugotovili, kolikšen del populacije je okužen z virusom sars-cov-2 in ali to število sovpada z uradnimi statistikami. Testiranje, ki ga vodi zdravstveno ministrstvo skupaj s statističnim uradom in Rdečim križem, bodo izvajali na 2000 lokacijah, je sporočilo ministrstvo v Rimu. Cilj je ugotoviti, kolikšen del populacije je bil okužen virusom sars-cov-2, vendar niso pokazali nobenih ali pa le blažje simptome.

Raziskavo so italijanske oblasti napovedale aprila, sodelovanje pa je prostovoljno. Tiste, ki so jih izbrali v reprezentativni vzorec, bodo kontaktirali po telefonu in jih prosili za sodelovanje, pri tem pa zagotavljajo, da bodo podatki v raziskavi anonimizirani.

Po uradnih podatkih je doslej v Italiji za covidom-19 umrlo skoraj 33.000 ljudi, po ocenah strokovnjakov pa naj bi bila ta številka celo višja. Virus naj bi državo dosegel že tedne, preden je bil potrjen prvi primer. Po navedbah predstavnika zdravstvenih oblasti Ligurije Filippa Ansaldija so študije pokazale, da naj bi se prvi primeri okužbe pojavili v Genovi že v začetku lanskega decembra, poroča dpa.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Jevvivera
    Jevvivera 01:03 25.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • sam50 18:21 24.maj 2020.

    Pa saj gredo lahko v Slovenijo ali Hrvaško,tukaj se bodo lahko družili do onemoglosti.....