Svet
14 ogledov

"Dobrodošlica" madžarskemu premierju

1/20
Žurnal24 main
Evropski poslanci iz vrst zelenih so madžarskega premierja Viktorja Orbana pričakali z zalepljenimi usti in transparenti v obliki časnikov, na katerih je pisalo "cenzurirano".
Več fotografij današnjega dogajanja v evropskem parlamentu si lahko pogledate v GALERIJI.

Na posameznih transparentih so bila zapisana imena različnih madžarskih časnikov, nekateri sedeži v parlamentu pa so bili pred njegovim nastopom, s katerim je predstavil prednostne naloge madžarskega predsedovanja Evropski uniji, tudi prazni.

Jörg Leichtfried iz vrst socialistov in demokratov je Orbana obtožil, da pelje svoj narod v totalitarizem, Daniel Cohn-Bendit iz Zelenih pa je dejal: "Povabili ste nas, da večerjamo z vami, a smo izgubili apetit."

"Vidim, da Evropski parlament po predstavah v ničemer ne zaostaja za sejami madžarskega parlamenta. Počutim se kot doma," je glede protestne akcije dejal  Orban in poudaril, da madžarske notranje politike ne bi smeli mešati z madžarskim predsedovanjem uniji. "Če boste to dvoje mešali, sem se pripravljen boriti," je poudaril.

Ponovil je, da je pripravljen spremeniti zakon, če bo Evropska komisija ugotovila, da je to potrebno, predsednik Evropske komisije, ki je govoril takoj za njim, pa je dejal, da bo komisija še ta teden od Madžarske zahtevala dodatna pojasnila.

Sporni zakon
Sporni madžarski zakon je v veljavo stopil s prvim januarjem, na isti dan, ko je Budimpešta prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji. Z zakonom je bil ustanovljen poseben svet za medije, ki ga vodi vladajoča konzervativna stranka Fidesz, ki ima pristojnosti, da z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo" ali bo žalilo človeško dostojanstvo.

Svet ima po novem zakonu tudi pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden je kršitev ugotovljena, novinarjem pa je naloženo, da morajo razkriti svoje vire v primeru vprašanj, povezanih z nacionalno varnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.