Svet
40 ogledov

Dodaten nadzor na meji: "Pol ure čakanja stane 60 evrov"

Avstrija meja EPA
Avstrija je z dovoljenjem Evropske unije tudi uradno podaljšala nadzor na mejnih prehodih. Dodatna varnost pa bo avtoprevoznike po vsej Evropi še dodatno udarila po žepu. Danes še nove napovedi zaostritve.

Trimesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem območju, ki velja do 12. maja, bodo, kot navaja Politico, močno občutila panoga avtoprevozništva. To pa naj bi še posebej prizadelo tudi Slovenijo. Del mednarodnega prometa bi se zaradi čakanja na mejo lahko preusmeril skozi Avstrijo.

Kot je za bruseljski časnik povedal Robert Sever z Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije polurni zaostanek, ki ga povzroči pregled vozil, pomeni v povprečju strošek dveh evrov na minuto. V pol ure to nanese kar 60 evrov.

Mednarodno združenje za cestni transport nekoliko bolj konzervativno ocenjuje, da pregledi na mejnih prehodih prevoznike stanejo približno 55 evrov na uro. A kot ocenjujejo združenja avtoprevoznikov, so razmere zaradi mejnih pregledov postale veliko bolj nepredvidljive po celi Evropi, kar lahko povzroči tudi nepričakovane zamude avtoprevoznikov.

"Zelo smo previdni pri možnosti negativnih posledic, a vendar je prevladal interes varnosti," je za Politico povedal avstrijski prometni minister Jörg Leichtfried, ki meni, da mora Avstrija sprejemati takšne ukrepe vse dokler Evropska unija ne po sposobna sama zaščiti svojih zunanjih meja.

Avstrija bi nadzor še poostrila in se pripravila na nove "ofenzive varovanja meja na Balkanu"

A kot je včeraj za nemški časnik Welt poudaril avstrijski obrambni minister Hans-Peter Doskozil, si Avstrija želi skupaj s še 15 državami ob balkanski poti in višegrajsko četverico še poostriti nadzor in se pripraviti na nove "ofenzive varovanja meja na Balkanu". Po njegovih ocenah naj bi bila migracijska balkanska pot še vedno problematična.

Slovenija se zaenkrat še ni odzvala na napovedi o poostrenem nadzoru, a vprašanjih na področju migracij s poudarkom na balkanski poti so danes na Dunaju razpravljali notranji ministri in obrambni ministri.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak, ki se je udeležil sprečanja, je za STA pojasnil, da bodo države do aprila pripravile akcijski načrt za primer novega migrantskega vala. "Prvi poudarek je bil, da smo skupaj solidarni z vsemi državami, ki sodelujejo pri migrantski problematiki, zlasti na balkanski poti," je povedal v izjavi za STA in dodal, da so v drugi točki države poslale "jasen signal tihotapcem, da bomo storili vse, da prekinemo tihotapske poti", tretji poudarek pa je zaveza, "da bomo skušali storiti vse za nadzor naših zunanjih meja".

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 22:46 09.februar 2017.

    nasvidenje v naslednji vojni

  • Johan Spohan 19:44 08.februar 2017.

    Za bralce bo pravi božji dar, če Božidar neha blebetati na forumu.

  • Božidar Dinič 17:28 08.februar 2017.

    in kaj pravi legenda g kranjska klobasa in njegov oboževalec g vinko gajser